Aktywne Wpisy

wiemjuzteraz +172
Ostatki #ogrodnictwo #uprawiajzwykopem #domowasuszarnia #hobby #papryczki #chilihead #gotujzwykopem #polskiedomy
źródło: IMG_20241019_175721
Pobierz
NarkotykowyBaron +23
Pozdro, ja to najczesciej wege, ale se zrobiłem spaghetti miesne i jest pyszniutkie ♡
#gotujzwykopem #obiadove #brudaszpodkarpacia #jedzenie
#gotujzwykopem #obiadove #brudaszpodkarpacia #jedzenie
źródło: temp_file934792234167968027
Pobierz

Pytanie skierowane głównie dla osób, które Excela używają na poziomie zaawansowanym - dobra znajomość formuł, PowerQuery, VBA, obróbka dużych zbiorów danych - czy używacie Excela "pomocniczo" do waszych pracbazowych zajęć, czy Excel to wasze główne zadanie i rekrutujecie się i pracujecie na stanowiskach "speca od exceli"?
Naszły mnie rozkminy, bo w moim korpo w ostatnich latach przeszedłem drogę od budowlańca do "speca od exceli", zaczynam mieć coraz więcej do czynienia z bazami danych w SQL i zastanawiam się, czy nie przebranżowić się na poważnie w tym kierunku. Uprawnienia budowlane w naszym kraju aktualnie są mniej więcej tyle warte, co papier, na którym są wydane.
Doradźcie coś, Mircy.
#excel #korposwiat nieśmiało zawołam #programowanie i #sql, proszę nie bić.
źródło: comment_16076042009RPEvWrIAtc9e3GzO7r0AN.jpg
PobierzPytam, bo kompletnie nie znam realiów zarobkowych tej branży.
Przy czym taki poziom osiąga się po latach doświadczenia, i grzebania w tym.
Rzeczy o których myślę w kontekście SQL-owiec-15k+:
- zdolność zdebugowania, czemu mimo zgodnego z prawidłami poindeksowania zapytanie będzie działać 50 sekund, a na innej wersji bazy 0.03 sekundy z tym samym zbiorem danych
- tuning