Wpis z mikrobloga

Mirki potrzebuje porady czy mógłbym coś ugrać w sprawie internetu.
1. Firma na "N" kilka lat temu poświadczyła nieprawdę do UKE, że położyła światłowód.
2. W rezultacie w UKE jest info o łączu ponad 100Mb/s przy moim i sąsiadujących adresach.
3. W tym roku zrealizowano projekt POPC do jednego domku 300m dalej (Tam na UKE jest ponizej 30Mb/s czyli łapie się do projektu) i przekopano wszystkie adresy po drodze pomijając ich podłączenie. (Gul mi skoczył)
Z pomocą gminy dotarłem do operatora wyznaczającego zakres projektu, który potwierdził, że kierował się danymi z UKE.
4. Dzięki firmie na "N" jesteśmy w dupie, ponieważ chcą teraz 6 tysięcy złotych od każdego adresu za przyłączenie do światłowodu.
Muszą wykonać instalację "ponad standard", gdzie przeciągną światełko z innej ulicy, za co każdy z nas miałby zapłacić z osobna. Oczywiście nikt się na to nie zdecydował.

Teraz jesteśmy na łączu 16/1 Mb/s i jesteśmy w kropce. Wygląda to tak jakby zrobili to celowo dla $$$.
#oszukujo #afera #internet #popc #swiatlowod #prawo
( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kabaret10: poświadczyć nieprawdę może wyłącznie funkcjonariusz publiczny lub osoba uprawniona do wystawienia dokumentu. Prywatna firma może stwierdzić nieprawdę w umowie, podrobić lub przerobić dokument. Ktoś podpisał się pod dokumentami odbioru tej inwestycji. Wtedy przeciwko tej osobie należy skierować wniosek do sądu. W toku postępowania wyjdzie na jaw co zostało tam położone. Osobno należy napisać pismo do UKE i przedstawić w nim sytuację. Możesz dogadać się z sąsiadami, jeżeli jest was
  • Odpowiedz
@kabaret10: Nic z tym nie zrobisz. Fakt, dziwne, że podłączyli JEDEN (!) domek, u mnie twierdzą, że do pięciu bliźniaków się nie opłaca, ale dura lex sed lex. Gdyby podłączyli adresy które są całkowicie poza listą białych plam (w ciągu pięciu lat od ukończenia projektu) na infrę zbudowaną ze środków POPC to mogliby zapłacić srogie kary. 6k za światło to nie jest taka zła cena, ja bym się spróbował dogadać
  • Odpowiedz
@piker: Napisałem do UKE, Firma na "N" została wezwana do złożenia wyjaśnień jakoś dwa miesiące temu. Dostałem odpowiedź od samej Pani Naczelnik. Wczoraj posłałem do niej zapytanie czy coś ustalono w mojej sprawie.

Mam taką złudną nadzieję, że powiedzą do Netii coś w stylu: "skoro zadeklarowaliście to teraz dopełnijcie obowiązków :]"
No ale to tylko marzenie ściętej głowy.
  • Odpowiedz
@kabaret10: UKE w sprawie POPC pełni niestety tylko funkcję doradzczo-ekspercką. Możesz spróbować też w Departamencie Telekomunikacji w Cyfryzacji KPRM (takie para-ministerstwo przy premierze). Oni mogą troszkę więcej.
  • Odpowiedz
@Miloszinho: ba, znowu okłamali i oszukali.
Odpowiedzieli UKE, że jest nowa metoda podłączenia "o znacząco niższych kosztach przyłącza".
Podpisałem umowę i za 2 tygodnir bez kontaktu ze mną rozwiązali umowę z powodu dużych kosztów niestandardowych. Fajnie, że nic mi o kwocie nie powiedzieli. Posłałem maila na dział reklamacji i Nowy koszt przyłączenia to UWAGA;

Ehhhh w tym kraju nigdy nie bedzie normalnie.
  • Odpowiedz