Wpis z mikrobloga

Mirasy wiedzą, co to MiSTer fpga? Projekt open sourcowy zrobiony na Terasicu DE-10 Nano, gdzie ludzie napisali / bądź przeportowali różne rdzenie FPGA konsol. Emulacja generalnie może mu pięty lizać z swoim lagiem (pomijając bsnesa, który to mocno obciąża moje i7 lol). Ostatnio zrobiłem sobie upgrade i mam już obudowę (pomalowałem na biało), IO board oraz USB hub boarda. Wczoraj w DuckTales 2 na rdzeniu NES-a pykałem w glorius 1080p z mega ostrymi pikselami, tak jak lubię. W weekend w końcu Castlevanie Rondo of Blood z PC Engine CD z angielskim patchem skończę.
Edit: obróciło obrazek, ten serwis chyba nigdy nie będzie zoptymalizowany XD

#retrogaming #nes #snes #fpga
inrzynier - Mirasy wiedzą, co to MiSTer fpga? Projekt open sourcowy zrobiony na Teras...

źródło: comment_1606911802SuOCa09dTlnr278yVy1BTp.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Defender: sam nigdy nie narzekałem na emulację, ale jak już spróbowałem fpga, to mnie zamurowało. Nagle gry akcji i platformery stały się łatwe i responsywne. Teraz czekam na rdzeń PS1, CPS1.5, CPS2 i Jaguara.

Koszt rozłożony w czasie, zacząłem od samego Terasica, karty sd i 32MB SDRAM, później to już poszło z górki ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wentylator Noctua, rozszerzenia, pady 8bitdo, obudowa. 128MB SDRAM do
  • Odpowiedz
@FioletowaFasola: przed MiSTerem był MiST, na "mniejszym" chipie. Teraz rdzenie na MiSTer mają bardzo często update, a wyżej wymienione rdzenie są w aktywnym developmencie (oprócz Jaguara, bo koleś zachorował). Niektóre rdzenie, jak GBA są wręcz bardzo rozwinięte (mają save state, rewind, upscalowanie sprite'ów). Polecam obejrzeć poniższego gościa jak kogoś ciekawi:
https://youtu.be/6koHrtNQknU?list=PLsLxmNa35KdjEtsZb4wfnc4H2po84i0cf
  • Odpowiedz
@inrzynier: Problem z emulacją nie jest z lagiem softu, tylko lagiem monitora. Ja próbowałem grać w gry zręcznościowe i jest trudno z powodu ladu na ekranie. Podłączyłem do starego, kineskopowego TV i od razu lepiej. :)
  • Odpowiedz
Problem z emulacją nie jest z lagiem softu, tylko lagiem monitora.

@yggdrasil: ale bzdura.

Tak w skrócie - problem jest dokładnie z lagiem softu i tego jak emulator wykonuje instrukcje (w batchach, a nie równolegle jak prawdziwy hardware / fpga). W monitorze możesz sobie ustawić game mode i mieć jakiś minimalny lag bez problemu (1-2ms), czyli jedną ósmą klatki przy 60fps.

https://github.com/MiSTer-devel/Main_MiSTer/wiki/Why-FPGA
  • Odpowiedz
Pewnie miałem bardzo słaby monitor lcd.

@yggdrasil: ewentualnie miałeś włączone dużo "upiększaczy" obrazu (reklamowane przez producentów, color enhacements, local dimming itd. itp. marketingowe slogany), które to bardzo wpływają na input laga. Osobiście wszystko wyłączam lub włączam właśnie "game mode", który robi to za mnie.
  • Odpowiedz
@inrzynier: ja wiem, a mirasow coraz mniej na tym portalu, przenosza sie na jakies gownodiscordy XD
na aliexpress jest tego troche, nie wiem czy cale sprzedaja czy tylko akcesoria
nie kazdy musi sie babrac w rdzeniach, dla niektorych wystarczy coinops

z tym ze gadanie o game mode w 2021r kiedy rozrzut dat producji telewizorow jest 10 letni to wiesz - bez testowania responsywnosci samemu to moza to wlozyc miedzy bajki, mam wlaczony jakis
  • Odpowiedz
na aliexpress jest tego troche, nie wiem czy cale sprzedaja czy tylko akcesoria

@farara: tu mogę się wypowiedzieć, samego terasica de10 nano nie radzę tam kupować, natomiast płytki z dodatkami można tam śmiało kupować, ale trzeba pamiętać, że np. nie mają Digital IO boarda.

nie kazdy musi sie babrac w rdzeniach, dla niektorych wystarczy
  • Odpowiedz