Wpis z mikrobloga

Potrzebuje porady mirkowej braci która trochę ogarnia elektrykę audio/video w autach.

Próbuje podłączyć sobie kamerę cofania i mam taką instrukcję(1). Interesuje mnie podłączenie do radia które mam w aucie więc dolna instrukcja.

O tyle o ile cześć podłączenia kamery do zasilania wstecznego za pomocą DC i podłączenia AV jest jasna. Po prostu podłączam te kabelki jak na schemacie, łacze dwa kable zaslajace do lampy wstecznego i jeden daje na uziemienie.

To problem mam z podłączaniem do samego radia bo nie wiem gdzie tam mam podłączyć kabel zasilający ze wstecznego. Mam w nim kostkę na 20 pin (2) i zakładam że po prostu muszę kupić kostkę 20 pin z wyjściem na AV. Podobnie jest w instrukcji z radia (3). na żadnym z tych schematów nie ma nic o tym gdzie podłączyć ten "Reverse signal trigger line".

Mam go również podłączyć do wstecznego? wychodzi na to że mają być 3 kable podłączone do wstecznego? W takim razie jak ogarnąć przedłużkę do tego?

Wszystkie kable "Reverse signal trigger line" to sa gołe kable. W jaki sposób podłączyć ten z radia do wstecznego?

Wybaczcie chaos we wpisie ale to pierwszy raz gdy podłączam coś takiego. Wydaje się proste ale nie do końca( ͡° ͜ʖ ͡°)

#elektronika #caraudio #motoryzacja #mechanikasamochodowa

1
Pathlogan - Potrzebuje porady mirkowej braci która trochę ogarnia elektrykę audio/vid...

źródło: comment_1606222384SbSmNwB4uBeKQsTQeU9Mag.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Pathlogan: ostatnio podłączałem chyba taka sama z Ali, interesuje Ci ten drugi schemat z pudełka. Od strony kamery mostkujesz przewód 12v z tym co idzie do wstecznego a od strony radia musisz połączyć go ze wzbudzaniem ekranu. U siebie miałem wyprowadzony kabelek pod to. Może to być to Cam+ na schemacie, sprawdź.
  • Odpowiedz
@Pathlogan: Zasilanie po stronie kamery podłączasz do + żarówki wstecznego - oba czerwone po stronie kamery. GND do masy (np. jakaś wolna śrubka, albo - żarówki cofania).

Po stronie radia podłączasz tylko do radia - czerwony do radia i chinch do radia. Ten czerwony będzie przenosił sygnał z żarówki cofania i wyzwalał tym tryb kamery w radiu. Ten kabel nie znika w połowie.
  • Odpowiedz
@paniczhrabi: @MalowanyPtak: tylko właśnie który to pin i gdzie to podłączyć, w instrukcji jest tylko o podłączeniu kabla video do radia. Mirek wyżej twierdzi że to może być cam+

Przeszukałem instrukcję i tam nie ma nic o tym dodatkowym kablu przy radiu właśnie i gdzie go podłaczyć. Powinno coś być a nie ma i nie wiem jak to ograć teraz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pathlogan - @paniczhrabi: @MalowanyPtak: tylko właśnie który to pin i gdzie to podłąc...

źródło: comment_1606224822hItQXPkf4BtynqOe4yQIn1.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pathlogan: Ja podłączałem kamerę cofania przez bezpiecnzik - nie warto ufać chińszczyźnie, prąd zwarciowy na takiej kamerze może być rzędu kilkuset miliamperów - wystarczająco, by coś stopić/zapalić, ale za mało, żeby wywalić jakikolwiek bezpiecznik w samochodzie.
  • Odpowiedz