Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@mirek_januszy: ja mogę podać prosty przepis, 50 gram mąki, ja używam chlebowej z pss społem, i tyle samo wody, wymieszać np w słoiku i powtarzać 3, 4 dni z rzędu. Jak zrobisz dużo to można chować do lodówki, aby tylko letnie dodawać do ciasta na chleb. Z takiej mąki dodaję 4/5 pszennej i 1/5 chlebowej żytniej. Chleb marzenie wychodzi
@mirek_januszy: dokładnie tak jak tutaj mirek pisze. Od siebie dodam tylko, ze jesli w słoiku nagromadzisz dużo
zakwasu to odrzucaj większość lub komuś oddaj. Zakwas musi być dobrze odkarmiony i nie przekwaszony. Jeśli pachnie fermentowanymi owocami to znaczy, ze jest dobrze prowadzony i nakarmiony. Jeżeli natomiast wali octem to znaczy ze jest głodny i zakwaszony.