Wpis z mikrobloga

@NVX78 hmmm ciekawe dlaczego?
Może dlatego że 2rp istniała ok. DWADZIEŚCIA LAT, powstała świeżo po wojnie, miała problem z agresją komunistyczną i musiała ujednolicić systemy z 3 różnych zaborów.
  • Odpowiedz
@marv0oo Nie bez znaczenia będzie też fakt, że 1/3 budżetu szła na zbrojenie, a potem wojnę i tak p-----------y w miesiąc.
No ciężko to nazwać sukcesem( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@aret: XDDDDDD Na lekcjach historii o II RP program nauczania wymienia same sukcesy. Szkoda, że zapomina o tym, że standard życia był 3x niższy, niż na zachodzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@NVX78: zależy od nauczyciela. Ja przez trzy lata miałem lekcje z psychofanką Piłsudskiego i mnie chciała u----ć za zrobienie krytykującego go referatu, potem przez trzy lata miałem z hejterem Kaczyńskich i Piłsudskiego i
  • Odpowiedz
@InlandEmpire: Jak napisałem wyżej na tagu antykapitalizm- wpisy Formbi i wcześniejsze osób już zbanowanych. Nawet myślałem na początku, że to żart, ale biorąc pod uwagę zachwyty towarzyszem Michałem chyba nie. No i pół biedy gdyby ktoś z tagu to konkretnie zjechał, a nie tylko pretensje, że to zły PR.
  • Odpowiedz
Człowiek wychodzi ze szkoły w przeświadczeniu, że prl upadł, bo solidarność wywalczyła nam wszystkim wolność.

@AlgorytmPrima: no i JP2, JP2 zniszczył komunizm, sam, tymi ręcami.

Piłsudski znowu jest przedstawiany jako cudotwórca, gdzie w sumie to nie zrobił prawie nic - Legiony poradziłyby sobie bez niego,

kto by je wtedy stworzył, i dowodził?
  • Odpowiedz
@marv0oo Z drugiej strony znaczy, że kiepsko dobraliśmy sojuszników, licząc że po awanturze podczas pierwszej wojny ochoczo ruszą by walczyć za Polskę.
Historia nie jest czarno-biała.
  • Odpowiedz
@Elektroniusz: ale kogo mieliśmy dobrać? xD jak wszędzie dookoła byli wrogowie i jedyne na co mogliśmy liczyć to Francja i Anglia. Nie pomogli i francuzom się to odbiło, bo sami stracili niepodległość xD
  • Odpowiedz
@marv0oo No właśnie jak się okazało nie mogliśmy liczyć. A 6 lat później wydymali nas znowu.
Nie wiem, może należało jednak flirtować politycznie z ZSRR albo Niemcami.
Może nie należało prowadzić polityki mocarstwowej, gdy daleko nam było do mocarstwa.
O swojej historii lubimy myśleć, że jak coś dobrego nas spotkało, to tylko nasza zasługa, natomiast gdy coś złego, to wina złych sąsiadów.
To nie jest takie proste.
  • Odpowiedz
@marv0oo W 1870r miała miejsce wojna Francusko-Pruska. Francuzi dostali straszliwy łomot.
Po tej klęsce doszli do wniosku, że trzeba coś zrobić z systemem obronności. Wprowadzili więc do szkół system mocno nastawiony na wychowanie patriotyczne, a młodzież na szkolenie militarne.
Efekt był znakomity, bo w czasie pierwszej wojny światowej Francuzi mieli świetnie wyszkoloną i zdyscyplinowaną armię. I ta patriotyczna młodzież wpadła do maszynki do mięsa, jaką była I wś.
Szkolenie i patriotyzm
  • Odpowiedz