Wpis z mikrobloga

Jedno z najczęściej powtarzających się u mnie dań. Łatwe i szybkie w przygotowaniu (nie licząc pieczenia), a przy okazji można je zrobić na kilka dni i zawsze jest pyszne.

"Hipnotyzująca karkówka"

Składniki na 6 porcji (każda po 0,9-1k kcal):
- 2200 - 2300 gramów karkówki wieprzowej
- czerwona cebula - nawet nie wiem ile ale sporo
- musztarda dijon 80g
- majonez 120g
- papryczki chilii w oleju (ja mam z lidla (z linii Deluxe więc raczej nie są w stałej ofecie), takie płatki)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, chilii

1. Karkówkę pokroić w plastry (u mnie raz cieńsze, raz grubsze - dzisiaj zrobiłem grube i wyszło na plus)

2. Przyprawić mięso z każdej strony przyprawami

3. Rozłożyć plastry karkówki na blaszce i posmarować z wierzchu mieszanką majonezu, musztardy i papryczek chilli

4. Przykryć wszystko toną czerwonej cebuli

5. Wstawić do rozgrzanego do 160-170 stopni piekarnika i piec przez 1.5-2h (u mnie różny czas i różne programy. Dzisiaj było 170 stopni, góra i dół z termoobiegiem prawie 2 godziny)

6. Na koniec można włączyć funkcję grill na jakieś 5-10 minut żeby się cebula jeszcze na koniec przypiekła jeśli wcześniej jej nie złapało.

7. Jemy zanim wystygnie! ()

Bazę przepisu wziąłem z kanału "Karma Keton" z YT: https://www.youtube.com/watch?v=ngDq1VcjF5Q

#keto #gotowanietomojapasja #gotujzwykopem
MiszczJoda - Jedno z najczęściej powtarzających się u mnie dań. Łatwe i szybkie w prz...

źródło: comment_1605725058bZNWLq19CUDsW9GJJiNavm.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz