Wpis z mikrobloga

Mirki, co jest według was ważniejsze, sprawność seksualna (libido itp) czy włosy na głowie? Biorę leki (finasteryd-finahit) od dermatologa od pół roku na łysienie (21 lvl here) i zauważyłem duży spadek libido, nie chce mi się w ogóle... xD
Nie jestem mega przystojny więc bez włosów będzie gorzej, a co za tym idzie nie porucham, ale mając włosy to mi się r----c nie chce więc tak źle i tak niedobrze xD
#lysienie #zakola #finasteryd #pytanie #kiciochpyta #niebieskiepaski
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A ile tego bierzesz? Ja biorę 0.5mg dziennie i włosy przestały wypadać, libido trochę spadło, ale i tak jest spoko. Do tego jak czasem dorzucę yerba mate la potente to jest jak wcześniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Oczywiście, że włosy. Poza ruchaniem są jeszcze inne sytuacje, kiedy dobry wyglad pomaga - chociażby w kontaktach służbowych. Niestety jesteśmy wzrokowcami i jeśli będziesz dobrze zbudowanym, przystojnym facetem to inne typy tez będą czuły większy respekt, a panie sekretarki/HRówki będą chętniej dla Ciebie załatwiać sprawy jeśli „ładnie poprosisz”. Been there, done that.
  • Odpowiedz
@BirchKf: mam podobnie co Ty.. ale biore 0,5 mg.. 2 miesiac zaniedlugo mi mija na finie
slabsze libido ale tez erekcja slabsza, chociaz nie wiem czy to placebo ale powoli wraca do normy, tak jakby uboki odchodzily..
w przyszlym tyg kupuje b---e suplementowa na konara, bede wcinac z 3 mies i zobacze czy cos daje..
mam na mysli: T booster kfd, l arginina, cynk magnez,resweratrol i maca
  • Odpowiedz
@GGul: Daj znać czy suplementy Ci coś dały, chętnie się dowiem. W zasadzie może też powinienem przejść na 0.5 mg skoro tyle osób bierze, a tak jak ktoś wyżej pisał, skuteczność niewiele się różni
  • Odpowiedz
@Warrior_97: Kurcze, przyznam, że twój komentarz mnie bardzo przekonał :D. Jedyny minus że nie robiłem sobie żadnych badań, a bardzo szkoda mi pieniędzy na to xD, ale racja wygląd na pewno pomaga w życiu
  • Odpowiedz
@BirchKf: Myślę podobnie jak koledzy wyżej. Zakola (szczególnie przed 30) to chyba najlepszy środek antykoncepcyjny i nie wierz w bajeczki, że kobietom podobają się łysi, bo ''hi hi mają więcej testosteronu'', bo to bzdura. Z autopsji powiem, że warto zaczynać od małych dawek fina. Ja biorę 3 razy w tygodniu po 1 mg i jak na tą chwilę udało mi się całkiem sprawnie zatrzymać wypadanie włosów, a pod palcami czuję
  • Odpowiedz
@BirchKf: Oczywiście, że wygląd pomaga :D Jest to nawet udowodnione naukowo i nosi nazwę "efektu aureoli" :D

Mem wzięty wręcz z mojego życia - do dzisiaj pamiętam jak się dawna przełożona zaczerwieniła jak jej powiedziałem, że jest super szefową, powiązanie jej reakcji z tym, ze kiedyś jak opisywała przystojnego faceta jej zdaniem to akurat zgadzało się z moim typem urody jest zupełnie przypadkowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeśli chodzi o badania - imo warto byłoby sprawdzić testosteron wolny, bo poziom T gra dużą rolę w tym czy zbicie DHT spowoduje uboki.Jeśli już wydawac kasę
  • Odpowiedz
@Warrior_97: Odnośnie tych badań, to właśnie tak się zastanawiam jak to u mnie z tym testosteronem i dht jest, bo większość osób z wysokim teściem ma np. gęsty zarost, zarost na klatce piersiowej, plecach, u mnie tego nie ma i jest to raczej sprawa genetyczna (po ojcu). Kumpel mi też mówił, że to jeszcze zależy jak bardzo włosy wrażliwe są na dht. Muszę doczytać i zobacze jeszcze, po 6 miesiącach
  • Odpowiedz
@Warrior_97: Poczytałem trochę i mam jeszcze takie pytanie. Jeśli dobrze rozumiem, testosteron zamieniany jest w DHT, którego nadmiar powoduje wypadanie włosów (włosy są wrażliwe na wysokie DHT). Taki finasteryd powoduje, że tego DHT (czyli też testosteronu) tworzy się mniej, co skutkuje właśnie mniejszym wypadaniem włosów. Ale z tego co czytałem androgeny takie jak testosteron powodują m.in. rośnięcie zarostu na twarzy - którego u mnie nie ma. Oznacza to, że ja
  • Odpowiedz
@BirchKf: To działa w ten sposób, że testosteron nie konwertuje do DHT, więc tak naprawdę wolnego teścia masz biorąc finasteryd więcej. Nie zmniejsza on jakby ilości T, tylko zmniejsza poziom jego konwersji do DHT.

Co do zarostu - moge powiedzieć na moim przykładzie, że nic się nie zmieniło w żadną ze stron na finie, jak był gęsty i gruby tak dalej jest. Generalnie co ma urosnąć to urośnie, fin nie
  • Odpowiedz