Wpis z mikrobloga

Adrian Zandberg nie chce nikomu narzucać swoich wartości moralnych, tego kogo mamy kochać i broni prawa kobiet do decydowania o swoim ciele. Dlatego jest prawdziwym wolnościowcem w przeciwieństwie do Korwina, Brauna i całej tej zgrai pajaców z Konfederacji. Change my mind.
#neuropa #4konserwy #konfederacja #libertarianizm #antykapitalizm #razem #lewica #lewicarazem #socdem #polityka
PolskaPrawica - Adrian Zandberg nie chce nikomu narzucać swoich wartości moralnych, t...

źródło: comment_1604909138bPGUqSAhbTwTCok33UJb6E.jpg

Pobierz
  • 230
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KochanekAdmina: World Happiness Report jest użyteczny, ale nie jako ranking szczęścia. Przekopiuję mój komentarz z kiedyś tam w odniesieniu do krajów nordyckich.

Kraje nordyckie przodują w World Happiness Report, który jest szeroko krytykowany za swoją metodologię, jako że ludzie mają tendencję do wartościowania przede wszystkim statusu materialnego niż prawdziwego subiektywnego szczęścia. Kraje w topce tego rankingu są też na ogół w topce takich wskaźników jak ilość samobójstw, czy też spożycia psychotropów.

Jest
  • Odpowiedz
Oczywiście że przewiduje, to się nazywa kradzież wartości dodatkowej z pracy ich pracowników ( ͡° ͜ʖ ͡°)

PRACUJE proletariat, a WYZYSKUJĄ kapitaliści ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Gaku745: a co laborystyczna teoria wartości mówi o sytuacji, gdy osoba pracująca u wyzyskującego go kapitalisty zarabia więcej, niż gdyby robił to samo jako osoba prowadząca własną działalność? Następuje wtedy autokradzież wartości dodanej, czy może kapitalista
  • Odpowiedz
@NapalInTheMorning: "Dopytywany, czy najwyższa stawka podatku dochodowego w Polsce powinna, jak zapisano w programie partii Razem, wynosić 75 proc. Zanberg odparł, że nie jest "dogmatykiem".

Dodał, że powinna to być "zdecydowanie wyższa stawka niż obecne 32 proc.". Ile? - Mogłoby to być 50, 55, 60 proc. - mówił. - Potrzebujemy podatków progresywnych po to, żebyśmy mieli porządnej jakości usługi publiczne - oświadczył poseł."

Napisałeś, że nie ma matematycznej możliwości, aby
  • Odpowiedz
Adrian Zandberg nie chce nikomu narzucać swoich wartości moralnych, tego kogo mamy kochać i broni prawa kobiet do decydowania o swoim ciele

@PolskaPrawica: Braun też nie chce nikomu narzucać swoich wartości moralnych. Jeśli ktoś chce zadecydować o swoim ciele, a decyzja ta polega na dynamicznym machaniu ręką wyposażoną w bicz, stojąc za plecami spętanego homoseksualisty, to może w ten sposób zadecydować o swoim ciele. Braun to prawdziwy wolnościowiec, change my
  • Odpowiedz
Napisałeś, że nie ma matematycznej możliwości, aby ktoś zapłacił 70% podatku, tak to nie działa.

Więc jak to działa?

@Maly_Jasio: działa tak, że podatek płacisz jedynie od tej części która ten próg przekroczyła.

Czyli, jak zarobiłeś np. 600 tys.
  • Odpowiedz
@Koliat: Powołujesz się na błędny link z jakiejś randomowej strony? ( ͡° ͜ʖ ͡°) W dodatku na czasy, gdzie podatki były niższe? Ja nie twierdzę, że w krajach z progresywnymi podatkami rozwoju nie było, ale najpierw trzeba dobrze te pieniądze wydawać, a do tego progresja nie ma oznaczać podnoszenia podatków dla wszystkich, tylko obniżenia dla sporej części. No ale jeżeli potrafisz wytłumaczyć w jaki sposób przekazanie
  • Odpowiedz
70% to 385K

@Maly_Jasio: 385K to 70% z 550 tys. zł.

Absolutnie nikt nie postuluje, aby płacić 70% z całego dochodu. 70% dotyczyłoby tylko nadwyżki powyżej 500 tys.

Tak więc jak zarabiasz ok. 500 tys. to i tak tego nie odczujesz. Odczują to wyłącznie ci którzy zarabiają naprawdę duże pieniądze, typu 3-5 mln rocznie jak prezesi banków, bo oni rzeczywiście mogą oddać ok. 50-60% w dochodowym.
  • Odpowiedz
@Koliat: Idź i przepadnij maro nieczysta.

Przecież zarabiając więcej, to nawet przy liniowej stawce podatkowej i tak już więcej oddaje w podatkach niż ten biedny, głupi i uciśniony. Prosty przykład: 19% z 20k to więcej niż 32% z 9k.

I Ty chcesz jeszcze kogoś karać jeszcze wyższymi podatkami?
  • Odpowiedz
@TenTypZez: https://scholarworks.umass.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1147&context=peri_workingpapers - Przepraszam, w linku który oryginalnie wkleiłem było dużo doklejonych śmieci w Query, wiec usunąłem i nie sprawdziłem ze bez tego nie przejdzie. Spróbuj ten. A Uniwersytet Massachusetts to nie do końca randomowa strona ;-)

Jeśli uważasz że 100% podatków leci na pensje polityków to właściwie już możemy tą dyskusję zakończyć ;-)

Zapoznaj się z linkiem z badania naukowego i daj znać jakie wnioski wyciągniesz
  • Odpowiedz
@NapalInTheMorning: Rozumiem. Ma to już odrobinę więcej sensu. Ale i tak jestem przeciwny takim pomysłom. Spowodowałoby to:
1. ucieczkę bogatych ludzi i ich interesów do kraju bez takich podatkowych wymagań
2. wzrost korupcji poprzez chęć ukrywania swoich dochodów
3. zabicie ambicji zdolnych ludzi dążących do wzbogacania się
4. nieodwracalne zniszczenie rynku dóbr luksusowych
  • Odpowiedz
Czekaj, nadal nie rozumiem. Dajmy na to, że jestem w najwyższym progu i zarabiam 550K. 70% to 385K.

@Maly_Jasio: taki wasz obraz, wykopki xD specjaliści od paróweczkowej ekonomii, ale podatek progresywny już za trudny do zrozumienia xD
  • Odpowiedz
@Koliat: Jakim degresywnym? Więcej zarabiasz i więcej oddajesz, tak to działa w tym momencie, nawet przy podatku liniowym.

Uczyłem się, zdobyłem wiedzę, umiem się sprzedać i więcej z tego mam - to chyba sprawiedliwe, czyż nie?

Czy osobie poświęcającej czas na naukę, narażonej na stres i biorącą odpowiedzialność za dużo więcej aniżeli taka kasjerka z Lidla powinno zostawać tyle samo albo niewiele więcej? No
  • Odpowiedz
Taki byłby sens że w zamian za te podatki żyjesz w czystym, ładnym kraju w ścisłej topce krajów z najszczęśliwszymi ludźmi na ziemi jak np. ma to miejsce w Danii.

@KochanekAdmina: przypominam, że mowa jest o polsce, kraju w którym podatki sie tylko podwyższa a budżet sie defrauduje.
  • Odpowiedz