Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jest może jakiś Mirek lub Mirkówka z #prawo wyjaśni mi kwestie #podatki od #nieruchomosci i #darowizna?

Rodzice podarują mi 250 000 PLN na zakup mieszkania.
Wiem, że aby uniknąć podatku, muszę wypelnić formularz SD-Z2.

Jednak jak się ma kwestia przeznaczenia tych pieniędzy.
Czy całość darowizny muszę wrzucić w wkład własny?
Czy może część pieniędzy z darowizny mogę przeznaczyć na wykończenie mieszkania oraz zakup sprzętu typu meble, RTV/AGD, itp?

Rozjaśni ktoś temat? #pytanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5fa2c1440860c8092cf49ec9
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Ziomuś, darowizna i zgłoszenie do US zamyka sprawę, możesz przeznaczyć sobie tę kaskę na co chcesz, i skarbówki to nie interesuje. Podatek od spadków i darowizn dotyczy tylko otrzymania darowizny, a nie jej wykorzystania.
  • Odpowiedz
Rozjaśni ktoś temat?

@AnonimoweMirkoWyznania: cel darowizny, ani sposób jej wydania, nie interesuje US - tylko stopień pokrewieństwa oraz fakt przelewu. Jeśli twoi rodzice chcieliby się zabezpieczyć, że nie wydasz $ na głupoty, to mogą pchnąć darowiznę przez notariusza.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: najważniejsze to zgłosić do US, co zrobisz z hajsem to już twoja sprawa. Zostaw 20% na wkład własny, reszte kredytuj a za pozostałą kasę kup jakiegoś SUVa coby dobrze wyglądało na osiedlu xD

jak ktoś piszę, ważne aby rodzicie zrobili ci przelew i w tytule tego przelewu wpisali darowizna!
  • Odpowiedz
DobreRadyDobregoMireczeka: Tak jak wyżej napisali i nie zapomnij o jednym! Pieniądze nie mogą zostać wypłacone z konta i wpłacone. Pieniądze muszą być przelane. Jeśli zostaną wypłacone w okienku i od razu wpłacone na twoje konto to będzie podatek do zapłacenia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaakceptował: LeVentLeCri
  • Odpowiedz