Aktywne Wpisy

butterfly +69

CzosenWan +90
K---a, wrzucam na allegro spoko ofertę za coś, chłop wygrywa licytację, ja mówię że jak zapłaci sprawnie to do 18 wyślę. Dostałem kasę o 16:30, o 17 wysłałem, a o 18 on do mnie pisze "jak u pana wyglądają zwroty? Bo kurcze nie spodziewałem się, że wygram"
xDDD
To na luj płaciłeś niemoto jak mogłeś po prostu powiedzieć, że się rozmyśliłeś? Ludzie są do śmietnika.
xDDD
To na luj płaciłeś niemoto jak mogłeś po prostu powiedzieć, że się rozmyśliłeś? Ludzie są do śmietnika.

Tytuł: Effective Python: 90 Specific Ways to Write Better Python
Autor: Brett Slatkin
Gatunek: podręcznik, programowanie
Ocena: ★★★★★★★★★☆
W książce znajduje się dokładnie to, o czym mówi jej podtytuł. Każda z 90 porad dotyczy konkretnego, wąskiego zagadnienia, a autor pokazuje proste przykłady, które pomagają zrozumieć problem. Podobało mi się szczególnie, jak autor pokazywał, czemu coś nie jest dobrym rozwiązaniem i pokazywał różne sposoby, w które można to ulepszyć, dochodząc w końcu do najlepszego rozwiązania.
Książka skierowana jest do kogoś, kto programował już trochę w Pythonie i chce wejść na wyższy poziom.
Jedną gwiazdkę zabieram za to, że kilka porad odstaje od pozostałych: "Item 1: Know Which Version of Python You're Using", czy "Item 11: Know How to Slice Sequences" nie pasują moim zdaniem do książki, w której znajdują się też takie zagadnienia jak "Item 51: Prefer Class Decorators Over Metaclasses for Composable Class Extensions". Trochę to wygląda, jakby były na siłę dorzucone, żeby dobić do okrągłej liczby.
#bookmeter
źródło: comment_1604273494uiBHR6i42Kvk4Wf7ULtQm7.jpg
Pobierz