Ostatni mój Mars w ogniskowej 7200mm, więcej materiału w tej skali nie mam. Udało się trochę detalu wyciągnąć, szkoda mi tylko, że podczas obecnej opozycji nie miałem okazji zapolować na Olympus Mons zawsze mi się chował po drugiej stronie tarczy. Sprzęt: Synta 16 + ASI290MC+UV/IR-cut + Barlow TV Powermate 4x #astrofoto #astronomia #mactrixpoleca #mars #kosmos
@lajsta77: Mars jest tak naprawdę bardziej pomarańczowy niż czerwony, tu jeszcze moja fotografia w 1800mm w w bliskim naturalnemu balansie kolorów (trochę jasniejsza) :)
@flamezz: czasami nawet na 1800mm nie da rady nic zrobić, ale w tym roku było sporo dni z bardzo dobrymi warunkami do obserwacji, zresztą Mars w wizualu na 766x naprawdę robi wrażenie :)
@mactrix: chciałbym to zobaczyć, ja sprzedałem swojego 8 calowca jak był orion na rzecz napędu więc zdążyłem tylko obejrzeć saturna i jowisza ( ͡°͜ʖ͡°)
@lajsta77: Tak, ale na razie nie ma warunków na jej dobre uchwycenie, na Marsa są najlepsze z możliwych (duża wysokość nad horyzontem przez większą część nocy)
@Rancor: tak, to z 20.09 znalazłem jeszcze trochę nieobrobionego materiału z sesji i się nim zająłem, zresztą nawet po jakości obrazu da się rozpoznać (we wrześniu były eleganckie warunki) :)
Sprzęt: Synta 16 + ASI290MC+UV/IR-cut + Barlow TV Powermate 4x
#astrofoto #astronomia #mactrixpoleca #mars #kosmos
źródło: comment_1604176272zo2ekEtTjU5kjp3SfjX5AI.jpg
Pobierzźródło: comment_1604177092aAXeHTp20zKVBQY5Co07NP.jpg
Pobierz@lanekrasz czapa lodowa