@Bekoski: ... Chodzi bardziej o to, że mając dostęp do technologii rozmaitych symulacji, to wykorzystujemy ją do robienia dziwactw(które nic nikomu nie dają poza bezwartościową rozrywką), zamiast skupiać się na chociażby nie wiem... odkrywaniu nowych rzeczy w nauce
... Chodzi bardziej o to, że mając dostęp do technologii rozmaitych symulacji, to wykorzystujemy ją do robienia dziwactw(które nic nikomu nie dają poza bezwartościową rozrywką), zamiast skupiać się na chociażby nie wiem... odkrywaniu nowych rzeczy w nauce
@DroMak: Ale przecież nowe rzeczy w nauce są ciągle odkrywane właśnie dzięki komputerom. Analiza ludzkiego genomu, analiza kosmosu, modelowanie pogody - to wszystko jest codziennie robione właśnie przy pomocy komputerów.
Chodzi bardziej o to, że mając dostęp do technologii rozmaitych symulacji, to wykorzystujemy ją do robienia dziwactw(które nic nikomu nie dają poza bezwartościową rozrywką), zamiast skupiać się na chociażby nie wiem... odkrywaniu nowych rzeczy w nauce
@DroMak: jak ty niby wpadłeś na to że jedno wyklucza drugie
zamiast skupiać się na chociażby nie wiem... odkrywaniu nowych rzeczy w nauce
@DroMak: No ale my (naukowcy) się właśnie nad tym skupiamy. Nie sądzisz, że świat byłby nudny gdyby każdy użytkownik PC na świecie zastanawiał się co by tu dzisiaj zamodelować metodami MD/QM? A może jednak jakieś szybkie Monte Carlo przed kolacją? Albo obliczenie momentu dipolowego cząsteczki do porannej kawki?
@rzep: kiedyś miałem komputer, który pomagał w pracy 2 osobom, a 2 służył do zabawy. 25 lat temu. Teraz ten komputer jest słabszy 6 krotnie od mojego telefonu, mniejszy o 99% i służy w pracy i w zabawie. ( ͡°͜ʖ͡°)
@rzep: Serio nie wpadłeś na to, że krytykuję tutaj właśnie ludzi w domach, robiących "po godzinach" takie abstrakcyjne dziwactwa? Wiem, że w nauce wykorzystuje się takie symulacje i chwała im za to. Natomiast robienie takich symulacji typu "kurczak vs dinozaur" zalatuje mi tutaj obrzydliwą dziecinadą.
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
źródło: comment_16032528982Y7U2lYKwXH7gIhNBAubw0.jpg
Pobierzźródło: comment_1603261788k7lEWmgm2qixIPukp1YJgg.jpg
Pobierz@DroMak: Ale przecież nowe rzeczy w nauce są ciągle odkrywane właśnie dzięki komputerom. Analiza ludzkiego genomu, analiza kosmosu, modelowanie pogody - to wszystko jest codziennie robione właśnie przy pomocy komputerów.
Co jest natomiast
@DroMak: jak ty niby wpadłeś na to że jedno wyklucza drugie
@DroMak: No ale my (naukowcy) się właśnie nad tym skupiamy. Nie sądzisz, że świat byłby nudny gdyby każdy użytkownik PC na świecie zastanawiał się co by tu dzisiaj zamodelować metodami MD/QM? A może jednak jakieś szybkie Monte Carlo przed kolacją? Albo obliczenie momentu dipolowego cząsteczki do porannej kawki?