Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@TheThunderLord: Imię i nazwisko w oderwaniu od kontekstu nie są nigdy obraźliwe, chyba że ktoś ma na nazwisko jakieś obraźliwe słowo. Natomiast tutaj słowo "Julki" jest używane w pejoratywnym znaczeniu jako określenie grupy młodych, lewicowych kobiet, które według was są mniej lotne od prawaczków z wykopu. To się nazywa kontekst, może w przyszłym roku to przerobicie.
  • Odpowiedz
@svickova: Ale wiesz, że robisz z siebie uberJulkę w tym momencie? Spójrz na siebie. Masz potężny ból dupska o użycie imienia. Powtarzam IMIENIA wobec jakiegoś człowieka. Co dalej Julko, zrobisz spis imion zakazanych? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 34
Natomiast tutaj słowo "Julki" jest używane w pejoratywnym znaczeniu jako określenie grupy młodych, lewicowych kobiet, które według was są mniej lotne od prawaczków z wykopu

@svickova: Mylisz się, znowu. Jest używane wobec młodych dziewcząt, oderwanych od rzeczywistości, agresywnych, szczególnie gdy ktoś nie podziela ich światopoglądu, czy nawet opinii,mających na bakier z kulturą osobistą. Często skrajnych mizoandrystek o dość skrajnych poglądach wykreowanych przez zachodnie media i życie bez problemów, w którym
  • Odpowiedz
  • 1
@svickova: W którym kontekście? Rozwiń słowo "tym".
No i od kiedy jest się obrażonym na prawdę to i takie określenie można odebrać jako pejoratywne.
  • Odpowiedz
  • 2
@SirSith: Czyli jeżeli używasz słowa "Julka" jako określenie konkretnej osoby mającej na imię Julka, nie ma problemu. Natomiast jeżeli używasz go jako pejoratywne określenie w stosunku do kobiet, wtedy jest problem, przynajmniej na tamtej grupce.
  • Odpowiedz
  • 2
@svickova: Pytam po raz kolejny - w jaki sposób określenie streszczające dłuższy opis odzwierciedlający rzeczywistość może być pejoratywne?
  • Odpowiedz
  • 1
@Andy_Rosenbaum: Pytasz mnie, dlaczego określenie kogoś jako "oderwanych od rzeczywistości, agresywnych, szczególnie gdy ktoś nie podziela ich światopoglądu, czy nawet opinii,mających na bakier z kulturą osobistą" etc, jak to sam określiłeś, jest pejoratywne? XD
  • Odpowiedz
  • 6
@Andy_Rosenbaum Przypomina mi to o adminach na serwerach CS 1.6, gdzie laski mogły wyzywać i dostały może groźbę od admina a jak facet coś powiedział to od razu ban na 3 godziny albo i dłużej, jak ja gardze takimi ludźmi! "
  • Odpowiedz
  • 4
@svickova: Tak, pytam dlaczego ktoś miałby się obrazić za wytknięcie prawdy. Kiedy ktoś wytknie mi moje wady, czy słabe strony w twarz nie mogę obrażać się na niego za nazwanie prawdy.
  • Odpowiedz