Wpis z mikrobloga

Cześć, potrzebuje pomocy od osób, które umieją w #rosliny Przywiozłem z Chorwacji we wrześniu ostrą papryczkę (prezent), która pięknie owocowała. Jednak po dwóch tygodniach zaczął pojawiać się biały nalot na owocach, liściach i łodygach. Papryczka dostała więc nową donice, ziemię do pomidorów z drenażem, lampę do dogrzewania. Jednak ten biały nalot zaczął powstawać jeszcze mocniej. Usuwałem manualnie, później przecierając miejsce wodą z solą, jednak nic nie dało. Zależy mi żeby uratować tą roślinkę, ponieważ jak wspomniałem jest to prezent i ma dla mnie dużą wartość. Czy są jeszcze na to szanse? Owocowanie także osłabło, papryczki, od lampy, są większe, ale nie czerwienią się jak wcześniej. Będę wdzięczny za wszystkie porady.

#rosliny #botanika #ogrodnictwo #papryczki #chili #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
24GHzWireless - Cześć, potrzebuje pomocy od osób, które umieją w #rośliny Przywiozłem...

źródło: comment_1601842241JPmeD40Q4VaMxK9xPnZI2m.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Owocowanie także osłabło, papryczki, od lampy, są większe, ale nie czerwienią się jak wcześniej

@24GHzWireless: To normalne że osłabło, powinieneś jej po owocowaniu dać spokój i ją przezimować. Ona Ci przez okrągły rok owocować nie będzie, musi odpoczywać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
To normalne że osłabło, powinieneś jej po owocowaniu dać spokój i ją przezimować.

@Niewiemja: hmmm, ona chyba się dopiero rozkręcała, bo jeszcze jest trochę tych owoców tylko przestały się czerwienić.Tak to wygląda w tym momencie i łącznie jest ok. 25-30 papryczek z czego tylko 2 czerwone. Wcześniej zebrałem ok. 12, chorwackie były piękne czerwone, w PL już były bledsze.

Byłbym wdzięczny za podpowiedź: jak przygotować ją do zimowania i dać
24GHzWireless - > To normalne że osłabło, powinieneś jej po owocowaniu dać spokój i j...

źródło: comment_1601844572YhLQrW4hwOHLrB5qjrj1vv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Oprócz oprysku, który na wełnowca działa słabo przez jego "wełenkę" polecam też podlanie (będzie działać miesiąc) , ale papryczki niestety na straty trzeba spisać po tych środkach.
  • Odpowiedz
@Niewiemja: @magnes125: @Mallow: dziękuję Wam bardzo za pomoc i porady! Jutro robię napad na ogrodniczy i biorę co mają. Tym puszystym bastard'om wypowiadam wojnę i nie biorę jeńców. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Niewiemja: Dzięki za poradniki, już się biorę za lekturę! Nigdy nie miałem roślin na poważnie, ale chętnie się douczę co i jak, bo mnie mega wciągnął temat. :)
  • Odpowiedz