Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ZaQ_1: @MostlyRenegade:
Ok thx - zawsze slyszalem ze idzie tam para. Btw. - to jesli bnie w takich rurach, to gdzie stosuje się parę? Mowie o takich rurach co razem z izolacją maja średnicę ok 80 cm.
  • Odpowiedz
@TomAss83: potencjał pary szkoda marnować na grzanie domów, więc najczęściej wykorzystuje się ja na miejscu, wewnątrz zakładu. W przypadku EC będzie to napędzanie różnego rodzaju turbin generatorów. W zakładach chemicznych para jest często wykorzystywana w procesach technologicznych.

Co do rozmiaru rury - kwestia przepustowości. Masz, dajmy na to, układ produkujący 150 t/h pary 4 MPa/ 380 °C i budujesz dla niej kolektor zakładowy. Gęstość pary w tych warunkach to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tomidaj_: Rozszerzalność temperaturowa, mój panie. Jest zima, a ty puszczasz medium grzewcze. Rury się rozszerzają i wyginają oraz pękają, a medium ci ucieka i naraża ludzi na uszczerbek na zdrowiu. No, chyba, że masz takie kompensatory.
  • Odpowiedz
@MostlyRenegade: To jest kompensator U-kształtny. Z nazwą lirowy się nie spotkałem, ale jeśli to to samo co mieszkowy/miechowy, to byłaby to taka "harmonijka", kawałek elastycznej rury.
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: Jak pisze @DywergencjaRotacji w sezonie grzewczym cieplikiem płynie woda o temperaturach tz rzędu 110-130 stopni i powrotu rzędu 60-90. Woda jest ciągle wodą ze względu na ciśnienie utrzymywane w obiegu. Pary używa się w zasadzie tylko w energetyce (turbiny) oraz w przemyśle (procesy technologiczne).

Z ciekawości sprawdziłem jakiś dokument dla Poznania i w sezonie grzewczym jest 130/65C, zaś w sezonie letnim 70/35C.

Przy okazji te rury wyglądają masywnie, ale
  • Odpowiedz