Wpis z mikrobloga

Mirki, jest jakiś sposób na przyspieszenie wysychania (niewielkiej ilości) betonu? Remontuje mieszkanie i ekipa musi wkuc w podłogę kanał wentylacyjny do Bory (taka płyta kuchenna z wbudowanym okapem). Głębokość ok 5cm. Przez ten nieszczęsny kanał cały remont stanie (bo nast. etap to już podłogi) na ~3tyg żeby zalany beton wysechł. Można coś z tym zrobić? Powierzchnia jest niewielka ale głębokość dość duża.

#remontujzwykopem #budownictwo #kiciochpyta
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krever: Podgrzać ¯\_(ツ)_/¯ Ale swoją drogą - beton zastyga na twardo w kilka godzin, 3 tygodnie (a już konkretnie 4) to on nabiera pełnej wytrzymałości - taka jest ci potrzebna?
  • Odpowiedz
@Krever: zamów beton szybkowiążący, ale przed posadzka i tak należy swoje odczekac

Edit: teraz ogarniałem ze chodzi ci o wyschnięcie betonu a nie o związanie.
  • Odpowiedz
@Krever: dobra, już załapałem w czym jest problem XD no ale tak czy inaczej - podgrzewanie, osuszanie pomieszczenia i bardzo nic innego nie wymyślisz. A nawet bez tego myślę, że beton wyschnie szybciej niż w 3 tygodnie, ale zawsze można mu pomóc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@aksal89: @Dudus: mogłem pomylić określenia, chciałbym przyspieszyć moment w którym można wylać wylewkę samopoziomująca pod panele. Teraz jest zwyczajna wylewka ze stanu developerskiego. Ekipa powiedziała że potrzebny czas to min 3 tyg.
  • Odpowiedz
@jadepobiegac: ja nie mówię, żeby od razu po wylaniu grzać, ale po tych ~7 dniach już można zacząć osuszać, przecież chłop nie będzie podlewał wylewki wodą przez miesiąc ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zresztą to wkucie w podłogę pod kanał, a nie zalewanie stropu, nie wiadomo jaka nośność mu nie jest tam potrzebna ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@aksal89 "panie wladzo ale ja tylko raz na czerwonym, to prawie zolte w sumie bylo, no i maly ruch tutaj, to przecież jakby zielone nie?"
Przez nasza polaczkowatosc i naciaganie wszystkiego mamy potem byle jakość we wszystkim.
28 dni.
  • Odpowiedz
@jadepobiegac: Kumam, mój szef ekipy mówił to samo ale chciałem się upewnić. Przy czym tutaj faktycznie do uzupełnianie będzie bruzda w podłodze pod kanał wentylacyjny, więc nośność nie jest chyba aż tak istotna.

No nic, będę musiał poczekać. Dzięki wszystkim za rady.
  • Odpowiedz
@Krever: bruzdy nie zalewaj betonem tylko szybko wiążąca zaprawa, Mapei ma w swojej ofercie kilka rodzaji, topcem, ultraplan maxi i inne.
Szef ekipy nie zna produktów na rynku?
  • Odpowiedz