Czy to prawda że #scala odchodzi do lamusa i właściwie nowe rzeczy już raczej niej nie powstają? Szukam sobie czegoś nowego od jakiegoś czasu. Jak z rynkiem w USA? #programista15k
@wafel93: był hype na Scale kilka lat temu, potem umarło. Duże możliwości, ale zbyt skomplikowane, można wiele rzeczy zrobić na wiele sposobów (w korpo kodzie to jest złe), programiści drożsi, juniorzy nie ogarniają co się dzieje. Projekty na Javę były przepisywane.
Ostatnio znowu trochę wróciło, ale znowu się cofnęło. Znowu Java i trochę Kotlin jak ktoś chce koniecznie coś bardziej fancy.
Scala została jedynie w przetwarzaniu strumieniowym danych. Tzn. Spark,
@mk321: no właśnie się zastanawiałem nad nią w formie zabawy dla nerdów, bo rzekomo trudna + jak się trafi oferta to niezły hajs. Ale potwierdzasz to co słyszałem już parę razy generalnie. No nic, pewnie pythona ogarnę se
@wafel93: jak chcesz coś dla nerdów to weź Haskella. Ci co są dobrzy to naprawdę niezły hajs zarabiają. Jak ktoś zobaczy, że to ogarniasz to będzie bardzo cię chciał w projekcie nawet jak nie będzie on w Haskellu.
W Scali można zarobić ale np. ze Sparkiem (Big Data, Data Science, Machine Learning). Ale to trzeba się w tym specjalizować i mieć wiedzę z tego obszaru poza programowaniem.
@wafel93: jeśli ktoś ci mówi takie rzeczy to nie ma pojęcia o czym mówi. Ofert pracy jest mnóstwo, język rozwija się bardzo dynamicznie (releasy co kilka miesięcy dla 2.13 a do końca roku będzie 3.0). Jedyne co można powiedzieć to że duże javowe korporacje się sparzyly... I dobrze, bo to nie jest język zoptymalizowany pod wymienialność pracowników. Za to w małych firmach/startupach jest lepiej niż kiedykolwiek.
^- ten senior o którym wcześniej pisałem, że musieli mu dać zabawki w projekcie w postaci Scali, żeby nie odszedł. Inaczej za bardzo by się nudził. #fanboyscali
@inny_89: w każdym języku (współczesnym) znajdziesz ofertę.
Na Scalę jest stosunkowo dużo, bo kiedyś był hype i pozaczynali w tym pisać. A pracownicy wiadomo odchodzą. Nie wszystko zostało przepisane i trzeba to utrzymywać. Dlatego jest sporo ogłoszeń. No i jest mniej programistów Scali więc trudniej znaleźć i ogłoszenia wiszą.
Ciekawe ile nowych projektów powstaje teraz w Scali... Bo Java ma się dobrze (nie wiesz w czym? wybierz Javę). Szczególnie w
@mk321: zdajesz sobie sprawę że nie każdy pracuje w korpo? Swoje opinie opierasz na czymś więcej niż to co widzisz w bezpośrednim otoczeniu?
Pracuje wyłącznie w scali od ponad 5 lat, wszystkie projekty w których brakiem udział były aktywnie budowane/rozwijane, żaden z nich nie był klasycznym utrzymaniem w rozumieniu korpo. Aktywnie śledzę rynek, mam dużo znajomych w community I nic (poza widokami z wewnątrz dużych korpo javowych jak np SII,
@mk321: @wafel93: I pamiętajcie że mówię o dużych korpo javowych a nie dużych korpo w ogólności. Twitter stoi scala i nic nie przepisuje, Disney ma team scalowy, Spotify robi swoje big data w scali, Sony ma team scalowy w security, Zalando też ma duży codebase, podobnie ING i Nordea, a z lokalnego rynku np. Allegro ma sporo serwisów w scali. Także tu nie chodzi o to że Scala
@wafel93: Scala jest popularna w BigData ale jest wypierana przez pythona z powodu problemów ze znalezieniem dobrych programistów. Ogólnie jako język jest bardzo fajna, niestety dużo programistów scali to byli javovcy, którzy nie piszą kodu w scali tylko w javie używając składni scali.
Moim zdaniem scala mega fajna i jak jesteś dobry i ogarniasz paradygmat to można pracować w ciekawych projektach za bardzo dobre pieniądze.
@yggdrasil: trudno mi ocenić czy jestem wybitny (pewnie nie xD), ale lubię wyzwania. Obecnie pisze w javie + typescript/js ale się zastanawiam pomiędzy python (mam jakieś doświadczenie komercyjne plus ML) a scala (jvm).
@wafel93: Scala i Python są od siebie mega odległe. Scala ma super system typów, Python to pod tym względem XD. Scala jest statycznie typowana, Python wiadomo. Scala razem z bibliotekami pozwala pisać w sposób nie różniący się w zasadzie od Haskella, wsparcie dla programowania funkcyjnego w Pythonie jest żenujące (teraz chyba nawet Java jest lepsza).
Tak, hype się skończył, teraz zaczęła się faza stabilnego wzrostu. Po prostu taki język jak
#programista15k
Ostatnio znowu trochę wróciło, ale znowu się cofnęło. Znowu Java i trochę Kotlin jak ktoś chce koniecznie coś bardziej fancy.
Scala została jedynie w przetwarzaniu strumieniowym danych. Tzn. Spark,
W Scali można zarobić ale np. ze Sparkiem (Big Data, Data Science, Machine Learning). Ale to trzeba się w tym specjalizować i mieć wiedzę z tego obszaru poza programowaniem.
Jeśli rzeczywiście projekt
Bliższy jestem opinii, którą przedstawił @Krever:
A
Na Scalę jest stosunkowo dużo, bo kiedyś był hype i pozaczynali w tym pisać. A pracownicy wiadomo odchodzą. Nie wszystko zostało przepisane i trzeba to utrzymywać. Dlatego jest sporo ogłoszeń. No i jest mniej programistów Scali więc trudniej znaleźć i ogłoszenia wiszą.
Ciekawe ile nowych projektów powstaje teraz w Scali... Bo Java ma się dobrze (nie wiesz w czym? wybierz Javę). Szczególnie w
Co do wyborów w korpo to przecież jest taki np Scalac czy Softwaremill takze jest opcja zawsze.
Natomiast zgodzę się, że najbezpieczniej w korpo to zawsze isc w C# albo Jave. CHociaż ja teraz uzywam tylko Python + SQL i nie narzekam :D
Pracuje wyłącznie w scali od ponad 5 lat, wszystkie projekty w których brakiem udział były aktywnie budowane/rozwijane, żaden z nich nie był klasycznym utrzymaniem w rozumieniu korpo. Aktywnie śledzę rynek, mam dużo znajomych w community I nic (poza widokami z wewnątrz dużych korpo javowych jak np SII,
Moim zdaniem scala mega fajna i jak jesteś dobry i ogarniasz paradygmat to można pracować w ciekawych projektach za bardzo dobre pieniądze.
Tak, hype się skończył, teraz zaczęła się faza stabilnego wzrostu. Po prostu taki język jak