Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Czy picie po jednym piwie codziennie wieczorem "dla relaksu" jest normalne?
Mam taki nawyk, rytuał można powiedzieć z którego ciężko mi się bardzo wyrwać. Nie wiem z tym wygrać, serio... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jedno głupie piwo, ale bez tego czuje gorzej...
Nie chce zawalić związku przez to. Z jednej strony umysł mówi "to tylko jedno, nie masz kaca, nikogo nie krzywdzisz", ale z drugiej jednak wiem, że regularność głód są oznakami uzależnienia.
Mirko pomóż. (,)
#piwo #alkoholizm
  • 16
@zielony_wiatr to Ty określasz co jest Twoim problemem w duzej mierze. Ja mam znajomych ktorzy pili duzo wiecej ode mnie a jetem przekonany ze nie mieli takich wjazdow n psyche jak ja i nie nazwali sie nigdy alkoholikami:) model picia nie jest tak ważny - cxy to butelka wodki cxy pol piwa, wazne jak to dziala na Twoj nastrój
@zielony_wiatr: a już coś druga strona związku przebąkuje?
pewnie uzależniasz się psychicznie, takie oderwanie żeby nie być 100% zaangażowany w to co tu i teraz

na tym etapie można mieć nadzieję że to tylko nawyk i że łatwo ci przyjdzie zastąpić to innym nawykiem
no i poobserwuj swoje myśli i emocje, czy jest coś co cię jakoś irytuje, dołuje, tak że potrzebujesz uciekać od tego
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@heniek_8: jest, są takie rzeczy, które mnie irytują, czuję pewną życiową niemoc, której jakiś czas jeszcze nie zmienię. Próbowałem biegać, dużo czytam, ogólnie dzień spędzam raczej intelektualnie ale na ten wieczór włącza mi się taki zwykły Janusz z brzuchem przed tv. No nie wiem skąd to się bierze. Ale masz rację muszę bardziej się sobie przyjrzeć w tym konkretnym momencie dnia i może zacząć zapisywać uczucia i emocje jakie mi wtedy
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: xDD sugerowanie że w szkole jest prowadzona sensowna edukacja na temat uzależnień. Zgaduje ze słowem klucz o które Ci chodzi jest "nadużywanie", no spoko wiadomo że wszystko szkodzi w nadmiarze, co nie zmienia faktu że każdy nałóg rozpoczyna się od fazy w której nie nadużywa się w jakiś patologiczny sposób. W przypadku alkoholu nazywa się to piciem ryzykownym
@zielony_wiatr alkoholizm to choroba śmiertelna i postępująca. Jeśli jesteś alkoholikiem, najprawdopodobniej to jedno za jakiś czas ci nie wystarczy, i będzie się to pogłębiać. Alkoholizm ma dwie główne oznaki. Pierwsza to to że alkoholik nie potrafi żyć bez alkoholu (choćby nawet i to jedno piwo) a druga to brak kontroli nad ilością wypijanego alkoholu. O tym akurat nie piszesz więc... masz pół na pół