Aktywne Wpisy
MrRidiculous +184
#gielda Jestem na minusie na super bezpiecznej inwestycji w ETF S&P 500 która miała mi dawać 15% rocznie i emeryturę w wieku 40 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°) Do kogo mam się zwrócić o zwrot środków?

Dobry_Gospodarz +24
źródło: temp_file9141037573533717981
Pobierz

Tak sobie to przemyślałem i doszedłem do wniosku, że jest pewien aspekt, który pomijają wszyscy którzy "uczą" jak grac na giełdzie. Piszą oni zawsze: graj takim kapitałem, który możesz stracić. Zgodzę się, ale nie do końca bo sprawa jest troszkę bardziej skomplikowana.
Jestem zdania, że osoba która decyduje się na zmagania giełdowe powinna grać takim kapitałem, przy którym nie będzie się stresowała przy każdej inwestycji, ale rownocześnie takim, przy którym zwrot około 10-20% będzie dobrym pieniądzem, zauważalnym w jej całkowitym budżecie. Dla mnie jest to 15 000 złotych, dla innego może być to 100 000. Ważne jednak aby dobrze przemyśleć i trafić w tą kwotę.
Póki co idzie mi dobrze, większość typów daje pieniądze. Wiem jednak, że gdybym grał większą kwotą to decydował bym inaczej co jest dla większości oczywiste. Zamykał bym pozycje zbyt wcześnie i grał bardziej zachowawczo. Plus myślał bym ciągle o tych pieniądzach. Z drugiej jednak strony o której malo kto myśli, gdybym grał kwotą 2000zl to wielu pozycji bym nie zamknął z zyskiem bo co to 100zł jak jeszcze prowizja zabierze 15zl z tego i finalnie zamykał bym na minusie, bardziej ryzykował i szukał okazji na 50-100% co sie zdarza od święta.
Także pamiętajcie, ze ani granie wielkimi pieniedzmi ani zbyt malymi nie dadzą wam skuteczności na gieldzie bo poprostu beda wplywaly na wasze decyzje. Wazne jest aby znaleźć swoją optymalną i nią grać.
#gielda #przemysleniazdupy
źródło: comment_1601307625j5BbqiDybmQepsnCLix6S2.jpg
PobierzA tak to juz niedlugo zamykam bo za 400-600 zl to bede mial darmowe zakupy przez tydzien ¯\_(ツ)_/¯
źródło: comment_1601308533A2uvJVp3lUtm9sZXOyB1bF.jpg
PobierzDlatego przemysl to i kup za kwote gdzie przy dpadku bedziesz sobie trzymal bez ogromnych lamentow ale tez przy wzroscie 10% wyciagniesz sensowne dla ciebie pieniadze.
Bez próby
ale nie liczy się sama kwota, co to ile