Aktywne Wpisy

maniek74 +111

baidu +20
Ciekawe podsumowanie dlaczego administracja D. Trumpa moze dazyc do krachu na gieldzie.
W skrocie:
- poprzednia administracja, pod koniec rzadow wyemitowla mnostwo krotkoterminowych obligacji, powodujac ze w ciagu nastepnych 6 miesiecy USA beda mialy do splaty dlug w wysokosci $7T (7 bilionow dolarow).
- obecnie w USA oprocentowanie 10 letnich obligacji jest rekordowo wysokie (ponad 4% a siegnelo nawet 4.8%). Takze refinansowanie dlugu na takich obligacjach byloby ogromnie kosztowne.
- zatem, zeby nie doprowadzic do
W skrocie:
- poprzednia administracja, pod koniec rzadow wyemitowla mnostwo krotkoterminowych obligacji, powodujac ze w ciagu nastepnych 6 miesiecy USA beda mialy do splaty dlug w wysokosci $7T (7 bilionow dolarow).
- obecnie w USA oprocentowanie 10 letnich obligacji jest rekordowo wysokie (ponad 4% a siegnelo nawet 4.8%). Takze refinansowanie dlugu na takich obligacjach byloby ogromnie kosztowne.
- zatem, zeby nie doprowadzic do

![Perfekcyjny wszechświat. Jakim cudem istniejemy? -[POP Science]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/d43466ea64e0ede8b8c7f3fa1e05a45f1805ab222b976330654ad18e5530df44,q80.jpg)

Tak sobie to przemyślałem i doszedłem do wniosku, że jest pewien aspekt, który pomijają wszyscy którzy "uczą" jak grac na giełdzie. Piszą oni zawsze: graj takim kapitałem, który możesz stracić. Zgodzę się, ale nie do końca bo sprawa jest troszkę bardziej skomplikowana.
Jestem zdania, że osoba która decyduje się na zmagania giełdowe powinna grać takim kapitałem, przy którym nie będzie się stresowała przy każdej inwestycji, ale rownocześnie takim, przy którym zwrot około 10-20% będzie dobrym pieniądzem, zauważalnym w jej całkowitym budżecie. Dla mnie jest to 15 000 złotych, dla innego może być to 100 000. Ważne jednak aby dobrze przemyśleć i trafić w tą kwotę.
Póki co idzie mi dobrze, większość typów daje pieniądze. Wiem jednak, że gdybym grał większą kwotą to decydował bym inaczej co jest dla większości oczywiste. Zamykał bym pozycje zbyt wcześnie i grał bardziej zachowawczo. Plus myślał bym ciągle o tych pieniądzach. Z drugiej jednak strony o której malo kto myśli, gdybym grał kwotą 2000zl to wielu pozycji bym nie zamknął z zyskiem bo co to 100zł jak jeszcze prowizja zabierze 15zl z tego i finalnie zamykał bym na minusie, bardziej ryzykował i szukał okazji na 50-100% co sie zdarza od święta.
Także pamiętajcie, ze ani granie wielkimi pieniedzmi ani zbyt malymi nie dadzą wam skuteczności na gieldzie bo poprostu beda wplywaly na wasze decyzje. Wazne jest aby znaleźć swoją optymalną i nią grać.
#gielda #przemysleniazdupy
źródło: comment_1601307625j5BbqiDybmQepsnCLix6S2.jpg
Pobierz