Wpis z mikrobloga

@pawlakwypok: Zakładając że mieszka samemu, przy spłaceniu mieszkania/domu i niewydawaniu na inne pierdoły da radę. Ale to raczej trzeba mieć wtedy trochę nie po kolei w głowie. ;)
@pawlakwypok: zależy np na Audi RS3, a RS7 to duża różnica, więc rzuć jakie konkretnie auta Cię interesują.
Jak przyjmiemy RS3 i słynne wykopowe 15k na rękę to rata przy dłuższym leasingu będzie w pełni akceptowalna, z tego co na szybko znalazłem 3-4k netto, (zakładam leasing, bo 15k to zwykle i tak B2B).
Jak chcesz coś wysokiego segmentu (RS6, RS7, podobne modele BMW, Mercedesa), to już rata będzie przejadała połowę twoich
programisci robiacy po 30k-40k/mies wiec nawet i porsche jest w zasiegu.

@laminio: Macana w wynajmie dostaniesz spokojnie poniżej 2k, pewnie nawet Cayenne. To jest kwota gdzie ludzie na minimalnej opłacalności b2b sa sobie w stanie pozwolić.
@FortunaHej: niby tak tylko takich golasów za 2k to się nie opłaca brać od porsche bo w tej cenie można mieć już np. Qrs3 zamiast macana wiec raczej miałem na myśli mocniejsze silniki
@FortunaHej: No to fajnie ja znam osobę która za pierwsza bańkę kupiła panamere nie mając jescze mieszkania a mieszkanie dokupiła pozniej a jest naprawdę dobrym biznesmenem ale przecież takie historie niczego nie dowodzą różni ludzie różnie postępują.
Tak samo znam ziomeczkow co kręcili ledwo 10k netto a już wzięli w wynajem np a45.
@pawlakwypok: To czy zarabiasz dużo na stanowisku seniorskim nie zależy od tego czy jesteś "dobrym programistą", tylko (w tej kolejności):
1. od Twojej specjalności (dużo hajsu: java, jakieś stare korporacyjne gówno, big data, devops; mało hajsu: php, python, webowka, data science)
2. od tego czy jesteś mocno wygadany, komunikatywny, umiesz opowiadać nietechnicznym o sprawach technicznych, a to bardzo rzadka umiejętność wśród kuców, od razu daje Ci w #!$%@? więcej do zarobku,