Wpis z mikrobloga

Zatem to "obraża uczucie religijne katolików". Czy ktoś może mi wyjaśnić, co, poza rozhisteryzowaniem i przekonaniem o byciu pępkiem świata, pozwala przypuszczać, że ta instalacja ma na celu obrażać uczucia religijne i czemu akurat katolików?

Disclaimer: katol =/= katolik

#feminizm #bekazprawakow #bekazkatoli
Andreth - Zatem to "obraża uczucie religijne katolików". Czy ktoś może mi wyjaśnić, c...

źródło: comment_1599987570TQS5rmAQ5orIsZg7QXb3tg.jpg

Pobierz
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Andreth w czasie procesji używa się podobnych sztandarów na kiju z symbolami religijnymi (nie znam nazwy). Przestawienie na fotografii sztandar wyraźnie został przygotowany w myśl aby nawiązać do symboli z katolickich procesji, największy głąb widzi korelacje, twierdzenie z uśmiechem, że nie ma związku, to po prostu zgrywanie głupka.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Andreth: ja postawię pytanie odwrotne: jaki jest cel łażenia z czymś takim, inny niż w--------e katoli - i jak to ma pomóc w czymkolwiek? zwłaszcza w przekonaniu ludzi do siebie
  • Odpowiedz
ale wyszła im symbolika z sercem błękitem maryjnym i korona

@TenTypZez: A czemu akurat symbolika maryjna, a nie symbolika Najświętszego Serca Chrystusa? Moim zdaniem nawet bardziej podobne (pic rel). Albo świętego Walentego? (Akurat pogańskie). A bo ci tak powiedziano.

w czasie procesji używa się podobnych sztandarów na kiju z symbolami religijnymi (nie znam
Andreth - > ale wyszła im symbolika z sercem błękitem maryjnym i korona

@TenTypZez...

źródło: comment_1599999540jhWmo4uk53MefwvrZbZtFu.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
A czemu akurat symbolika maryjna, a nie symbolika Najświętszego Serca Chrystusa? Moim zdaniem nawet bardziej podobne (pic rel). Albo świętego Walentego? (Akurat pogańskie). A bo ci tak powiedziano.

@Andreth: To jednak przyznajesz, że symbolika religijna tam jest? Jak dla mnie bardziej się to kojarzy z symboliką maryjną, ze względu na kolorystykę choćby, a także motyw, z którego to wyewoluowało. Nikt mi tego nie powiedział, bo niby kto? Nie wszyscy słowo
  • Odpowiedz
@Andreth: Ja jestem skłonny wspierać mniejszości lgbt itd. ale widok takiej manifestacji jest dla mnie gorszący pomimo, że z KK nie mam wiele wspólnego i nawiązania doń ani mnie ziębią, ani grzeją. Zatem nasuwa się pytanie dlaczego to musi być akurat c--a? Jeżeli chcesz szerzyć tolerancję i miłość do bliźniego, nie można poprzestać na samym sercu? Co ma symbolizować w----a na sztandarze?

To nie pierwszy przypadek łączenia symboli religijnych z
  • Odpowiedz
@Andreth

co, poza rozhisteryzowaniem i przekonaniem o byciu pępkiem świata, pozwala przypuszczać, że ta instalacja ma na celu obrażać uczucia religijne i czemu akurat katolików?

Może to, że taka konwencja była już wykorzystywana wielokrotnie wraz z jednoczesnym wykorzystaniem wielu innych nawiązań do religii katolickiej. Teraz tych szczegółów jest mniej, nie sposób jednak ignorować pewnej ciągłości znaczenia w ponownym wykorzystaniu tego 'symbolu'.
KolskiRoman - @Andreth 
 co, poza rozhisteryzowaniem i przekonaniem o byciu pępkiem ś...

źródło: comment_16000063811dKmd3vN4JikycERQx3cWd.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Andreth: od strony prawnej pewnie jako obraza uczuć religijnych by nie przeszło, chociaż jak wiemy różnie bywało. Od strony faktycznej wiadomo, że to parodiowanie katolików (bardziej niż katolicyzmu), co mi tam osobiście nie przeszkadza i trochę śmieszy ale nie udawajmy, że białe jest szare ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@TenTypZez: każda instalacja będzie parodiować popularny sposób przedstawiania kogoś świętego. Każdy pomnik jest podobny do pomnika kogoś świętego. Każdy ołtarzyk będzie podobny do ołtarza kościelnego. Itd. Kościół Katolicki zawłaszczył wiarę.
  • Odpowiedz