Aktywne Wpisy
Talaxin +68
#czytajzwykopem #ksiazki #chwalesie
Moja kolekcja książek, nadal rośnie a mniej czasu na czytanie eh
Moja kolekcja książek, nadal rośnie a mniej czasu na czytanie eh
Pitex +1
Patrząc na komentarze pod znaleziskiem "Koniec kupowania YouTube Premium za bezcen. Google anuluje subskrypcje" jestem aż zdumiony polskim cebularstwem. Ja rozumiem, że czasem szkoda 60zł/mc za UHD na Netflix czy innych pokrewnych platformach, ale 26zł/mc za coś co człowiek faktycznie ogląda dzień w dzień niezależnie od urządzeń lub poglądów stwierdzacie, że każdy sposób na obejście systemu płatności jest godny pochwały? Postawcie sobie swój własny serwer z filmem 4k60fps który okaże
Oprogramowanie do syntezy mowy opracowała firma Softvoice, Inc. (patrz: System syntezy mowy Text2Speech). Można go podzielić na trzy główne komponenty: narrator.device, który może wymawiać fonemy wyrażone jako ARPABET, translator.library, który może tłumaczyć tekst angielski na amerykańskie fonemy angielskie oraz SPEAK: handler, do którego każda aplikacja, łącznie z linią poleceń, może przekierować wyjście, aby je wypowiedzieć. Czytanie SPEAK: w trakcie generowania mowy zwracane są dwie liczby będące stosunkiem szerokości i wysokości ust generujących wypowiadany fonem.
W oryginalnych wydaniach 1.x dołączono demo programu Say z przykładami programowania AmigaBASIC. Od wersji 2.05, narrator.device i translator.library nie były już obecne w systemie operacyjnym, ale nadal mogły być używane, jeśli zostały skopiowane ze starszych dysków.
Obsługa speakera nie była tylko ciekawostką, czy też wspaniałą demonstracją możliwości Amigi. W rzeczywistości edytor tekstu ProWrite od wersji 3.2 był w stanie odczytać cały dokument za pomocą syntezatora mowy z korzyścią dla niewidomych użytkowników.
#amiga #komputery #syntezamowy #retrocomputing #amigamasterrace #ciekawostki
@aguero90: No cóż, mnie akurat nie sprawiało to problemu, bawiłam sie grafą, muzą, programowaniem, miałam wypasioną a1200 z 040/40, 32mb ram, hdd, cd i scandoublerem ;)
@peezda_na_kulkach: Dokładnie, chodził Doom, jego klony, a nawet Quake, choć rewelacji nie było. Był nawet klon GTA - Payback ;)
Komentarz usunięty przez moderatora
sam używałem :D