@hocuspocus: to zależy do czego. esp8266 jest tańszy, starszy i ma większe wsparcie. esp32 ma większe możliwości ale nie jest tak popularny jak poprzednik
@wedrowycz: ESP32 obecnie ma większe wsparcie niż 8266 - jest też od niego tańszy - ja za moduły płaciłem po 2 funie czyli mniej niż za p------e arduino.
ESP32 ma dwa rdzenie, bluetooth, wifi, tysiące bibliotek i poradników, cały development się na nim teraz skupia bo jest jednym z najpopularniejszych MCU
@wedrowycz: polecam, development szaleje na EPS32 zarówno na arudino jak i espressif-idf :D Jak coś wal jak w dym bo sam robię projekt na nim dość poważny ( ͡°͜ʖ͡°)
@wedrowycz: ja robię swoje PCB :D Wychodzi niewiele drożej. Tutaj mój development board do CAN/K-line do samochodów z wyświetlaczem :D EasyEDA naprawdę łatwo się je robi szczególnie że wystarczy development board skopiować i można sobie np USB-C ogarnąć :D
Sam do testów zwykłego dev boarda używam i jest spoko.
@sorek: Na moje ESP8266/ESP32 to najlepsze co spotkało elektronikę od kilku ładnych lat, teraz wszystko może być online a koszt tego jest znikomy, tylko w moim mieszkaniu działa cały czas z 15 sztuk ESP8266 ( ͡°͜ʖ͡°)
@hocuspocus: Tak boczkiem przy okazji esp wspomnę, że warto zainteresować się EspNow. Bardzo szybki i energooszczędny sposób komunikacji między esp. W sam raz pod czujniki.
Który z układów esp jest najlepszy? Chodzi o możliwości
ESP32 ma dwa rdzenie, bluetooth, wifi, tysiące bibliotek i poradników, cały development się na nim teraz skupia bo jest jednym z najpopularniejszych MCU
@echelon_: @dktr: @hocuspocus:
@sorek: chyba coś przespałem, muszę nadrobić :)
Sam do testów zwykłego dev boarda używam i jest spoko.
https://www.wykop.pl/wpis/51280001/i-cyk-nowe-funkcje-baud-rate-daje-rekordowe-wyniki/
https://www.wykop.pl/wpis/51280001/i-cyk-nowe-funkcje-baud-rate-daje-rekordowe-wyniki/
@sorek: gdzie nie spojrzę Esp32 jest droższe - możesz dać jakieś źródło do kupienia poniżej 2$?
źródło: comment_1599645955kXCUJlAcH9S5tadBGzfopF.jpg
PobierzStąd kupowałem (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
A jeżeli chodzi o LoRa ? Co możecie polecić ?