Wpis z mikrobloga

Cześć Miśki,
Mam pewien problem z drukarka z którym ciągle się borykam. Mianowicie, extruder skippuje mi kroki tylko gdy robi się infill, zrobiłem naprawdę sporo żeby to naprawić i dalej nie wiem o co chodzi. Ktoś miał taki sam problem? Najbardziej to się objawia na początkowych warstwach, pierwsza warstwa nigdy mi nie skippuje extrudera. Drukarka to ender 3 pro. Ktoś ma jakieś porady? :)

#druk3d
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Turczyk: Pierwsze warstwy idą przeważnie wolniej. Infill w 99% przypadków idzie szybciej niż ściana itp, więc skip kroków na tym może być związany ze złymi parametrami druku (extruder nie wyrabia z przetopem i się przytyka). Poza tym to standardowo naciąg pasków i kalibracje. I stół.
  • Odpowiedz
@Gerard_Z_Rumii: Zobacze, jeszcze zwolnie ale mi sie wydaje że to nic nie da, obstawiam że to wina ośki Z i coś jest z-----e z nia, nie podnosi mi na tak wysokość i prawdopodobnie jest za blisko wydruku.
  • Odpowiedz
@Gerard_Z_Rumii: Przy wiekszej temperaturze to mniej sie pojawia ale dalej czasami występuje, e-stop kaliborwałem i faktycznie źle ustawiony bo podawała za mało filamentu ale po kalibracji, dalej to samo, dysza nie wydaje mi sie ze jest przypchana ale nie sprawdzałem, wydruki wychodzą okej, a po kostce kalibracyjnej tez wyglada ze jest chyba okej. Ogólnie to mi sie dzieje od samego rozpakowania drukarki nawet na tych testowych kotach czy psach tez
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Turczyk: Ekstruder kalibrowany? Jest taki parametr, co ustawia ile filamentu ma podaç, przykładowo zadasz mu 10 mm to tyle ma wypachaç
  • Odpowiedz
Jest taki parametr, co ustawia ile filamentu ma podaç,

@mty89: e-steps /mm

@Turczyk: jakiego filamentu używasz? Może słabej jakości i zapycha ci dyszę? Na allegro można kupić takie cieniutkie druciki do przepychania dyszy, może pomoże. Ewentualnie rurka bowden nie dociska do dyszy dobrze i robi się przestój który sprawia, ze filament nie leci prawidłowo.
  • Odpowiedz
@mty89: @LuxEtClamabunt: E-step kaliborwałem okazało sie że zamiast 100mm podawał jakieś 77 mm ale po zmianie i teraz jak podaje 100 mm to dalej nic nie zmieniło. Filamentu używam devildesign. Dzsiaj rozkrecałem i skrecałem jeszcze raz wszystko, sprawdzałem czy wszystko gładko chodzi itp itd. Puściłem Calibration cube i zobaczymy. Juz raz słyszałem brzęk extrudera wiec nie napawa mnie optymizmem ale zobacze co wyjdzie, no i generalnie po tym
  • Odpowiedz