@nutellowy: Czyściutki metanol! W smaku nie odróżnisz, za to jego cudowne właściwości ujawniają się po większym spożyciu. Najpierw ślepota, później śmierć.
@Foxington: Skąd się wziely opowieści o zatruciu metanolem? Ludzie kupowali bimber produkowany przemysłowo ale na lewo? Te wszystko opowieści dziadków hehe bimbrowników o tym, że poerwszą część partii się spuszcza i wylewa to bujdy?
@Malthan: Nie jesteś w stanie produkując normalny bimber zrobić samego metanolu. Czytałem, że niektóre owoce jak np. winogrona przy destylacji (z wina) mają go trochę, a że ma niższą temperaturę parowania to odparowuje jako pierwszy i też pierwszy się skrapla. Dlatego jest mit, żeby pierwsza 50ml wylać. Normalnie przy destylacji używa się deflegmatora czy czegoś co ten bimber wstępnie oczyszcza. I to tam skrapla się metanol o ile w ogóle jest.
#humorobrazkowy #heheszki
@Malthan: Z tego co wiem to propaganda PRL. Chcieli przestraszyć, żeby ludzie sami nie pędzili.