Wpis z mikrobloga

@paniswiata: To zależy ile tego masła używasz, bo ludzie zazwyczaj ładują go jak nienormalni na pieczywo, więc może po prostu ogranicz ilość, jeśli na 3 kanapki dajesz go 50g czy coś :p

Dla mnie 10-20g masła na dzień w zupełności wystarcza. Jem tylko na śniadanie. Kostkę mam na ponad tydzień ;P

Cieniutko posmarowane, żeby tylko zakryć dziurki.

Przykładowo

4 kromki takiego chleba ~160g
Jajecznica lub jajko sadzone z 3 jaj.

I
mirun1717 - @paniswiata: To zależy ile tego masła używasz, bo ludzie zazwyczaj ładują...

źródło: comment_1598378228uwYGza55BLks2IEIDtIAdX.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@paniswiata: unikaj słów utwardzony/uwodorniony, chociaż tak naprawdę ściśle tłuszcze trans wydzielają się w trakcie częściowegoutwardzania/uwodorniania. Jeszcze była jakaś ciekawostka związana z olejem palmowym, bo jest olej z ziaren i z miąższu, któryś z nich był #!$%@? ze względu na obecność nasyconych właśnie. Bo jak już zużyć pulę nasyconych to właśnie na sery, masło, śmietanę, a nie jakieś kokosy czy inne gówna. Ale to już zobaczysz w tabeli makro na produkcie.
  • Odpowiedz
@paniswiata: u mnie z reguły optima cardio ląduje na kanapkach ale ja uwielbiam margaryny i w zasadzie każda mi smakuje (oczywiście nie te do pieczenia o których pisano wyżej nie mając pojęcia o czym się mówi ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz
Jak chcesz przejść na tłuszcz roślinny, to każdy utwardzony zawiera tłuszcze trans.
Polecam zrobic domowy majonez na dobrym oleju rzepakowym lub slonecznikowym.
  • Odpowiedz
@Skogyr: margaryna z ilością tłuszczu mniejsza niż 80% to dalej margaryna? Bo wyrób na bazie tłuszczów zwierzęcych z ilością tłuszczu mniejszą niż 80% to już nie masło :p
  • Odpowiedz
@FilipKarol: na to wygląda, pewnie dlatego, że producenci chcąc oszczędzić produkowali kostki 60% tłuszczu mlecznego i sprzedawali za cenę masła 82. Ale to moje gdybanie. Do margaryny się nikt nie czepiał.
  • Odpowiedz
@paniswiata: Olej jedzenie śniadań na bazie chleba i kup Huela :D Gwarantuje Tobie że schudniesz :D Ja już miałam dosyć, ciągła walka pilnowanie diety dużo ruchu i nic. Kupiłam Huel jem od miesiąca na śniadania i waga bez problemu w dół :D Obiad i kolacja normalnie.
  • Odpowiedz
@xyz23: ja jem 1500 kcal dziennie i zazwyczaj rozbijam to na dwa posiłki. Nie zawsze jest to śniadanie. Co do spadku wagi nie mam zastrzeżeń, coś tam się ciągle dzieje. Chodzi o to, że zauważyłam, że właśnie w dni które jem kanapki zawsze przekraczam tłuszcze nasycone. Zrezygnowałam z masła i mieszczę się w dziennej normie.
  • Odpowiedz
@paniswiata: No właśnie kanapki słabo, tłuszcze i węgle. Trudno czymś zastąpić, owsianka - węgle. Należało by jeść chyba awokado i jajka plus Skyr :D To ja wolę wypić Huel 600 kalorii i mieć spokój na pół dnia :D
  • Odpowiedz