Wpis z mikrobloga

#rozdajo - 100 nasion rosiczki x2 ( ͡º ͜ʖ͡º)

Na stronie _https://roraima.pl/_ zaraz pod ofertami znajdziecie kilka wpisów, między innymi o odpowiednim przesadzaniu roślin owadożernych czy o historii muchołówki. Szukamy inspiracji do pisania kolejnych tekstów, stąd dzisiejsze rozdajo. Wygrywają 2 osoby: autor najbardziej plusowanego komentarza i autor pomysłu, który uznamy za wyjątkowo ciekawy. Wystarczy więc puścić wodze fantazji, nawet nie trzeba plusować ʕʔ
Czas do najbliższej niedzieli do 23:59.

W wymienionym wyżej sklepie internetowym na kod "VIC124" mały rabat 5%
Na zdjęciu Nepenthes 'Suki' dla atencji ( ͡° ͜ʖ ͡°)

O i może jeszcze dziś będzie post o mięsożernym zbiorniku na balkonie ʕʔ

#roslinyowadozerne #rosliny #roslinyzvic124
Vic124 - #rozdajo - 100 nasion rosiczki x2 ( ͡º ͜ʖ͡º)

Na stronie https://roraima.p...

źródło: comment_15980176158jo8cK8HRcVo7ZdmKUWBw1.jpg

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@antektenhard: dzięki za zwrócenie uwagi! Link sam w sobie wysyła do strony roraimy, tylko jakby podstrona nie istnieje :( Ale wystarczy kliknąć w logo i już przerzuci na główną stronę sklepu ʕʔ
  • Odpowiedz
Jestem w trakcie budowy growboxa z obudowy komputera. Idealny na zimę. Środek wyłożony kocem ratunkowym, przyczepiony jest magnesami. Grow light sterowany przy użyciu esp32 cam i przy okazji cyka fotki które zapisuje na karcie sd. Timelapse jak sie patrzy.
Czekam jeszcze aż dojdzie mała pompka i czujnik poziomu wody aby móc zrobic automatyczne nawadnianie.

Może ktoś też skorzysta bo obudowy od komputerów są świetne do tego!
  • Odpowiedz
  • 0
@Hatam generalnie wygląda ok ale mogłaby być zdrowsza. Najzdrowsze są te z czerwonym kolorem w środku pułapki. Dodatkowo czasem uda się żeby wygenerowała ten słodki syrop wabiący muchy. Im więcej słońca tym dla niej lepiej, słońce jej nie może zaszkodzić bo muchołówka większość składników syntezuje z promieni słonecznych. Kwitła w tym roku? Lubią też dobowe amplitudy temperatur z powodzeniem możesz ją wystawić w ogrodzie, tylko pamiętaj o wodzie w podstawce. Podoba
  • Odpowiedz
@Walec: Ok postaram się. 9 lat temu utrzymałem muchołówkę przez 2 lata, teraz postanowiłem nie popełniać błędów z przeszłości, zobaczymy co wyjdzie ;)
  • Odpowiedz
@Hatam @Walec: ta na ostrym słońcu powinna się ładnie zaczerwienić wewnątrz pułapek, ale ogólnie to nie każda muchołówka się wybarwi, bo są całkiem zielone odmiany, tak tylko sprecyzuję. ʕʔ Ale poza tym masz rację, lepiej jej będzie na zewnątrz. Obecny stan zdrowia to trochę piwniczak, któremu w sumie nic nie dolega, ale każdy poleca mu wyjść i pobiegać ( ͡~ ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
Kapturnica jeszcze chyba nie miała okazji, ale jest nowsza. Chyba że złapała, a ja nie zauważyłam - u niej jest trudniej

@Tyrande: wystaw ją na zewnątrz, one lubią dużo wody i dużo słońca, może być nawet w osłonce zalanej do połowy wodą. W tydzień będzie miała kaptury pełne robali
  • Odpowiedz
@Tyrande: Kapturnica wygląda fajnie. Czy to prawda, ze śmierdzi bo spotkałem się z takimi opiniami?

Co do muchołówki to kiedyś wpadłą mi do pokoju osa. Latała przy oknie i nie mogła wyjść, myślę sobie trudno idę do kuchni się napić, a jak wrócę to pomogę jej wylecieć. Po powrocie wracam, a tu cisza. Nic siadam do kompa, nagle bzzz, bzzz. Rozglądam się i nic. po chwili znowu bzz bzz, spoglądam
  • Odpowiedz
@Hatam: może jakoś specjalnie jej nie wąchałam, ale nie wyczułam, żeby śmierdziała. Węch mam bardzo dobry, po bąkach mogę poznać co ludzie jeśli xD
Więc jeśli faktycznie śmierdzi to tylko wtedy jeśli się będzie ją wąchało.
Napiszę tylko, że ogólnie ja żadnych kwiatków nie lubię, bo przyciągają owady, których się brzydzę i boję. Te owadożerne są tego Przeciwieństwem (łapią mi te paskudztwa z pokoju) więc je bardzo lubię i o
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Vic124: jak nie masz inspiracji zrob poradnik obszerny jak dbac, jak podlewac gdzie ustawiac i takie glupoty jak to ze niektorych roslin nie powinno sie obracac. Jak sie bawie z kwiatami od roku-poltora to taka wiedza w pigulce byla by bardzo przydatna. Jest tego mnostwo w necie ale nienka dobrze opisanego i zebranego w 1 miejscu
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Pyrpyrpry mam sporo odrostów, tylko na razie nie były odcinane do ukorzenienia. Możesz napisać na priv, to zobaczymy co da się zrobić
  • Odpowiedz