Wpis z mikrobloga

#technologia #nauka #software #machinelearning #programista15k

Ludziska, szukam potencjalnych firm/uniwersytetów do współpracy w ramach projektu NCBiR. Wiem, że kręci się tu trochę Mirasów z IT, więc może ktoś zna kogoś, albo sam jest zainteresowany.
https://www.ncbr.gov.pl/o-centrum/aktualnosci/szczegoly-aktualnosci/news/ncbr-100-mln-zl-na-rozwoj-rolnictwa-40-64489/
https://www.ncbr.gov.pl/aktualne-konkursy/szczegoly-konkursu/competition/konkurs-71112020-szybka-sciezka-agrotech/

Ogólnie projekt dotyczy optymalizacji wielokryterialnej autonomicznej plantacji hydroponicznej. Potrzeba polskich firm/uczelni zagłębionych w software development, optymalizację i machine learning. W grę wchodzi po 2 duże bańki na partnera, ale i umowa o konsorcjum. Sam reprezentuję uczelnię z Wrocławia.

NCBiR nie posiada żadnej platformy partnerskiej, a jestem dosyć zdesperowany.

Po więcej szczegółów na priv.

PS Tylko poważnie, proszę.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niochland: A dziękuję. I - oczywiście, że tak. Mniejsze zużycie wody, mniejsze zużycie energii, mniejsze zużycie nawozów, szybszy wzrost... czego chcieć więcej? W dodatku jest w stanie zapełnić lukę produkcji żywności w terenach zurbanizowanych.
  • Odpowiedz
@MalowanyPtak: Nie znam się kompletnie na biologii, ale grałem wystarczająco dużo w gierki. Hydro-plantacje były zwykle jednym z ostatnich tierów do odblokowania, więc oczywiście, że muszą być dobre

Wiesz może dlaczego obecnie nie stosuje się takich upraw na masową skalę? Potrzebują dopracowania? Jeszcze za wysokie koszty? Ludzie nie chcą "jedzenia z laboratorium"?

Pytam z ciekawości przy okazji podbijając lekko wpis ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@niochland: Problem jest podejrzewam w inwestycji wejściowej i brakiem na dobrą sprawę gotowych, przemysłowych rozwiązań. Niemniej, efektywność jest znacząco wyższa, niż w przypadku tradycyjnej hodowli. Do tego przy prawidłowo hodowanych roślinach praktycznie nie ma szans na rozwój chorób, czy szkodników. Masz pełną kontrolę nad plantacją, akwizycja parametrów wody (nawóz, O2, glukoza, etc) jest na poziomie globalnym plantacji za pomocą pojedynczych czujników.

Dla zobrazowania, na prototyp swojej pierwszej, poważnej platformy na
  • Odpowiedz
@thexDguy: Już nie moja bajka, ja na chwilę obecną zajmuję się pewną specyficzną odmianą kapusty, bo najszybciej rośnie. Do tego w moim wydaniu potencjalne zapylanie jest realizowane poprzez wymuszony obieg powietrza.
  • Odpowiedz