Wpis z mikrobloga

#cpp

Stworzyłem swój pierwszy "troszeczkę bardziej" rozbudowany programik obiektowy służący do walidacji danych nowego klienta banku. Generalnie nie chodzi o samą walidację, bo kilku mechanizmów brakuje, np. jak się poda hasło ze spacją, to akceptuje. Chodzi mi raczej o nakierowanie, czy sama struktura programu obiektowego jest poprawna. Co zmienić, dobre praktyki itp... jakiś wzorzec może byłoby lepiej tu zastosować, a może nie...

https://github.com/VanQator/bankAccount
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@VanQator: a już rozumiem. W twoim przypadku Account powinien przyjmować ValidBalance jako argument, a nie string. W twojej wersji, jeśli konstruktor ValidBalance rzucałby wyjątek to zostanie on przepuszczony przez konstruktor Account, więc Account usunie to co już zrobił (jeżeli np wyjątek zostanie rzucony dla drugiego pola to pierwsze się usunie) a wyjątek będziesz musiał obsłuzyć gdzie na górze
  • Odpowiedz
@VanQator: nie wiem po co te kombinacje z łapaniem wyjątków w Account. Niepotrzebnie komplikujesz cykl życia twoich obiektów: teraz ValidBalance istnieje w dwóch stanach: wszystko jest ok i isValidBalanceSet jest ustawiony na true, oraz isValidBalanceSet jest ustawiony na false i nie można dotykać metody returnValidBalance. Wyjątki łapiesz tam gdzie potrzebujesz, w twoim wypadku wyjątek wynika ze złej wpisanej wartości przez użytkownika, więc wyjątek powinien być łapany tam, gdzie to wczytanie
  • Odpowiedz