Wpis z mikrobloga

@devamp:Mirki - czego lepiej się uczyć teraz - Ruby czy Javy?
Zdaję sobię sprawę, że w obu jedyne co mnie czeka to WebDev - no ale niestety nie mam już tych 12-13 lat gdzie się spędzało dni na cpp0xdotpl i możliwości tego robienia przez najbliższe kilka lat, tylko chciałbym tak w ciągu roku ogarnąć temat na tyle, żeby móc wejść "do przemysłu" i tam się dalej rozwijać.
Z oboma miałem do czynienia w ich przyjemnej formie - aka odpowiednio pisaniu skryptów Rgss, oraz pisaniu modów do minecrafta - w javie boli mnie dość nieprzejrzyste (aka nie umiem tego i próbuję się nauczyć na wszelkie sposoby) pisanie wielowątkowe... ale w sumie w rubim po prostu z tym nie miałem dużo do czynienia więc się nie wypowiem.
Ruby kusi mocno, jest przejrzysty, ale odstrasza trochę bardzo mała liczba miejsc pracy...
Za to na junior java devów jest sporo ofert... ale adekwatnie dużo chętnych :/
Duży problem jest w tym, że no nie jestem zbytnio pasjonatom webdevu - nie potrafię sobie wyznaczyć jakichś sensownych projektów jakie mógłbym wykonywać w tym kierunku. Niestety te które do zbudowania polecają na internecie - są zbyt rozbudowane i z moim adhd po prostu się gubię w tym chaosie nowej wiedzy. Jak macie jakieś pomysły na małe projekty które bym mógł wykonywać w kierunku webdeva
#naukaprogramowania #programowanie #programista15k
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grap32: I tak - dokładnie sam nie wiem ile dostawałem za godzinę, bo teoretycznie to podstawa była... 16,50 brutto. Z tamtego maka odszedłem - bo skończyła mi się umowa na wynajem stancji, więc musiałem wrócić na wiochę i tak teraz spędzam wakacje próbując się uczyć. Prawdopodobnie od września pójdę do maka w Łodzi, chyba, że któraś z firm do których składałem cv mi odpowie :c
  • Odpowiedz