Wpis z mikrobloga

Mirek @kalal wysłał mi w zeszłym tygodniu niskowęglowodanowy chleb dla cukrzyków i postanowiłem podzielić się moją recenzją

Powiem szczerze, że nie chciało mi się wierzyć, że w 100 gramach chleba (czyli 1/5 bochenka) znajduje się zaledwie 1 wymiennik węglowodanowy (czyli 10 gram węglowodanów), tak jak np. jedno średnie jabłko, czy szklanka mleka. Przeciętny chleb 1 WW posiada w 15-25 gramach (zależy jakie to pieczywo). Oznacza to, że cały bochenek obiektu moich testów ma 5 WW, czyli tyle co np. przeciętne śniadanie - miska płatków i jajecznica.
Pierwszego dnia przy poziomie cukru 101 mg/dl spróbowałem zjeść cztery kromki (100 gram) i nic poza tym, by upewnić się, że odpowiednia dawka insuliny wystarczy. I wystarczyła. Cukier był co prawda nieco wyższy, ale dalej w granicach normy. Na cztery kromki zwykłego chleba, dla takiego samego efektu musiałbym podać jej 4 razy więcej.
Przez kilka dni dla posiłku kontrolnego jadłem naprzemiennie zwykłe pieczywo, i to, które mi wysłano. Efekty w wynikach poziomu cukru były niemalże identyczne, ale niskowęglowodanowy ma tę przewagę, że pozwala mi podać mniejszą ilość insuliny, a co za tym idzie, jestem bardziej najedzony i nie muszę podawać więcej insuliny.

#cukrzyca #zdrowie #dieta #jedzenie #jedzzwykopem #dietetyka #chleb #kuchnia
Cukrzyk2000 - Mirek @kalal wysłał mi w zeszłym tygodniu niskowęglowodanowy chleb dla ...

źródło: comment_1596542877d6KvSgfF4qo2ljSPHk5rGm.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@airflame: zrobisz sam! czy to chleb, czy bułki czy cokolwiek innego przyjdzie ci do głowy. To jest tylko sucha mieszanka, a pakiet jest do wypieku 3 bochenków takiego chleba. Do mieszanki której trzeba we własnym zakresie dodać wodę, odrobinę miodu/cukru, drożdże, jajko i tłuszcz (ten wedle uznania ale ja proponuję masło extra 82%)
  • Odpowiedz