Wpis z mikrobloga

Sequential Prophet VS Vector (1986), pokaz generatora randomowych brzmień. Używali go m.in Fancy, John Carpenter czy Dieter Bohlen.

Digital waveforms + analog VCF and VCA
- 8 Voices
- 4 Oscillators per voice
- 96 preset waveforms + 32 user waveforms
- analog 24 dB/oct lowpass Curtis CEM3389 VCF
- analog VCA CEM 3360
- arpeggiator

#syntezatory #80s #produkcjamuzyki
xandra - Sequential Prophet VS Vector (1986), pokaz generatora randomowych brzmień. U...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xandra: takich cyfrowych polysynthów z analogowymi filtrami chyba za wiele nie wyszło. Ensoniq ESQ-8, SQ-80, Kawai K3, Korg DW6000, DW8000 i niedawne Novation Peak i Summit, coś pominąłem?
  • Odpowiedz
@xandra: z ciekawości sprawdziłem wiki, na jedną ciekawą informację trafiłem:

The SID was devised by engineer Robert "Bob" Yannes, who later co-founded the Ensoniq digital synthesizer and sampler company.
  • Odpowiedz
@xandra: fajny kawałek, ale mam wrażenie, że jak w innych kompozycjach, granie ich z trackerów trochę ogranicza ten silnik, za dużo rzeczy brzmi do siebie podobnie. C64 miało jakiś standardowy notator midi?
  • Odpowiedz
@bscoop: Różne trackery mają różne procedury generujące dźwięk. I tak DMC brzmi inaczej niż JCH, Hardtrack inaczej niż THX. Różnica polega głównie na funkcji hardrestart i odmiennych algorytmach odpowiadających za LFO dla filtrów, PWM czy vibratto. Dla tych pierwszych, niektóre edytory, jak choćby Chubcrocker pozwalają ustawić je dosłownie dla każdej zmiany fali, co nie znaczy, że równocześnie jest to trudne do zrealizowania, szczególnie dla tzw cyknięcia w basie z filtrem
xandra - @bscoop: Różne trackery mają różne procedury generujące dźwięk. I tak DMC br...
  • Odpowiedz