Aktywne Wpisy

tomwick55 +14
Mileta Rajović - defensywny napastnik Legii Warszawa
Czas gry w dzisiejszym meczu: 90min
Gole: 0
Asysty: 0
Strzały: 1
Czas gry w dzisiejszym meczu: 90min
Gole: 0
Asysty: 0
Strzały: 1
źródło: 1000028040
Pobierz
dywergent +20
dwa wpisy wymoderowane za to samo, bez podania przyczyny (naruszenie regulaminu to nie jest wystarczajaco dokladna przyczyna bo se wszystko mozna pod to podciagnac) ale mnie oczywiscie nie zbanuja bo ja jestem zbyt wielki, niezatapialny jak bismarck — jak zwykle oni tylko silni wobec slabych
źródło: 1770765633590586
Pobierz

https://myanimelist.net/anime/38594/Kimi_to_Nami_ni_Noretara
Ride Your Wave
Po niezbyt przyjemnym doświadczeniu jakim był seans Japan Sinks postanowiłem znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie:
Oczywiście tak poważnych decyzji nie można podejmować pochopnie, dlatego sięgnąłem po drugą najświeższą dostępną pozycję w celu poszerzenia zasobów materiału badawczego.
Historia jest prosta niczym piórem Shinkaia pisana:
Ona - totalna fajtłapa, czego nie dotknie to urwie, potrafi nie poradzić sobie z prostymi poleceniami, a zaradnością życiową też nie grzeszy. Za to świetnie pływa na desce.
On - strażak chad dynamiczniak. Lewą ręką wynosi dziecko z pożaru, prawą zaprowadza pokój na całym świecie. No i niespodzianka - nie radzi sobie z surfowaniem.
Ich losy splatają się, gdy budynek mieszkalny naszej bohaterki staje w płomieniach, a rycerz na białym koniu ratuje ją z opresji.
No i mamy naszą zakochaną parę. Ogląda się ich przyjemnie, postacie są bardzo żywiołowe, nie przynudzają, wszędzie ich pełno. Bardzo podeszła mi wspólnie śpiewana piosenka - przedrzeźniają się, podśmiechują, fałszują. Wyszło to naprawdę świetnie, doskonała robota VA. W ogóle cały romans jest bardzo naturalny w odbiorze, jakoś tak nie po japońsku. W konwencji gdzie przyjęte jest, że pierwszy pocałunek następuje w kulminacyjnym momencie historii, pokazywać parę w prześcieradłach praktycznie na początku znajomości? O zgrozo, gdzie jest cenzor? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ogólnie jest nieźle, ze wskazaniem na wholesomeness overload. Jedyny tak naprawdę minus jaki przychodzi mi do głowy, to to, że takie poprowadzenie narracji w sposób oczywisty zapowiadało jak dalej potoczy się ta historia.
A druga połowa filmu to tytułowe poszukiwanie własnej fali, powołania, miejsca na świecie. Bo gdy nagle okazuje się, że nasza bohaterka zamiast polegać jak zawsze na innych, musi w końcu stanąć na swoich własnych nogach, świat przestaje być różowy.
Podsumowując : Nic przełomowego, ot typowa, całkiem przyjemna w oglądaniu, prosta, romantyczna historyjka z paranormalnym motywem. Obawiałem się, że w drugiej części się rozjedzie, bo tego typu twisty są zazwyczaj infantylne lub po prostu nieprzemyślane. No i rzeczywiście, końcówka była trochę słabsza, ale bez tragedii. Cringe elementów prawie nie ma, no może trochę śmiechłem z absurdalnie nienaturalnej sceny wypadku samochodowego(no i spotkanie w dzieciństwie, ile można tłuc ten motyw?), po za tym w porządku, zielone światło, można oglądać.
Tak więc odpowiadając na zadane wcześniej pytanie:
Ps. Youko best girl.
Ładnie jej potem odwaliło. Myślałem że bidonu nic nie
Nie wiem czy wspominałem, ale ostatnio widziałem taki film o trzęsieniu ziemi w Japonii i