Wpis z mikrobloga

@jurgenklopp: Zmień ten kolor!
  • Odpowiedz
@jurgenklopp zwykły monitor 60 Hz może odtwarzać grę w 75 fps? Jak to możliwe, zawsze myślałem że liczba Hz to max fpsy? I jaki jest sens grać w csgo w rozdzielczości mniejszej niż fhd kiedy monitor daje taka możliwość, chyba łatwiej dostrzec przeciwnika w wyższej rozdzielczości? Z jego karta nie powinien mieć problemu z fpsami
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Lucider5:

nie wpływają
panel NVIDIA zwykły

fpsow powinnienes mieć ok 250 wzwyż i już to jakoś śmiga a do takiego Csa monitor który ma im więcej Hz tym lepiej i czas reakcji 1ms
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Lucider5: I tak, i nie. Częstotliwość odświeżania monitora wpływa na ilość obrazów, które może w danym czasie wyświetlić. 60Hz nie wyświetli 120FPSów. Częstotliwość odświeżania nie wpłynie na realną ilość klatek na sekundę, te zależne są od mocy obliczeniowej podzespołów kompa.

Najlepiej bawić się w to przez sterowniki i oprogramowanie dedykowane danemu monitorowi. Nie wiem, czy windows ma natywne narzędzia do zmiany częatotliwośco odświeżania w zależności od wybranej rozdzieloczości, a nie
  • Odpowiedz
@Nakimesis no właśnie o to mi chodziło, 60 Hz nie wyświetli 120 fps i zawsze myślałem że może wyświetlić tylko 60 fps, a tu ktoś pisze ze 75 fps też da radę?
  • Odpowiedz
@Lucider5: coś ty watpie ze ktos ma przyjemnosc grać na 60fpsach to chyba na starych laptopach, idac tym tokiem myslenia ktos musialby wydac kilkaset złotych jeszcze na monitor chociazby 144Hz a i tak 144FPS to tak naprawde średnio mało. Po prostu Hz nie jest uzalezniona od FPSów
  • Odpowiedz
@Lucider5: masz mniej pikseli na ekranie (tutaj rozdzielczość 1280x960 vs 1920x1080 standardowo), więc monitorowi łatwiej jest je wyświetlać z większą częstotliwością niż gdy jest ich więcej (ale i tak w tańszych monitorach masz zwykle różne blokady i zazwyczaj wiele więcej niż 75 Hz nie wyciągniesz, choć są wyjątki)
  • Odpowiedz
@jurgenklopp nie bardzo rozumiem ostatni komentarz, wyjaśnisz? Komputer może renderować więcej klatek jak jest wystarczająco szybki ale jak monitor ma 60 Hz to i tak wyświetlane będą tylko 60 klatek, tak? No chyba że się przyspieszy do tych 75 na mniejszej rozdzielczości. Mam np komputer który w Cs go pokazuje 300 fpsow i zwykły monitor 60 Hz to i tak gram na 60 fpsach bo monitor nie nadąża, musiałbym kupić lepszy
  • Odpowiedz