Wpis z mikrobloga

Cały rok czekałam, żeby dowiedzieć się, która pszczoła zrobiła to przepiękne gniazdo. Pytałam na różnych forach. Na Hymenopterists Forum otrzymałam komentarze: „Nie mam pojęcia, ale poczułem się głodny”, „To musi być meksykańska pszczoła samotnica rodzaju Taco” :)) I tak gniazdo zostało ochrzczone mianem „gniazda burrito”, ale nadal nie wiedziałam, jaki gatunek je tak pięknie przyozdobił.

W komentarzach, jak zawsze, robię skrót, więc jeżeli ktoś chce przeczytać cały artykuł i nie chce moich spojlerów, to zapraszam na stronę: https://dzicyzapylacze.pl/tajemnica-gniazda-burrito/ a jeżeli ktoś woli skrót, to zapraszam do komentarzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#dzicyzapylacze #ciekawostki #pszczoly #zwierzeta #owady

Na zdjęciu gniazdo z początku lipca.
M.....e - Cały rok czekałam, żeby dowiedzieć się, która pszczoła zrobiła to przepiękn...

źródło: comment_15948928491RA05GCcxdS5E1Hoep4EFw.jpg

Pobierz
  • 103
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

(fot. własna)

@Acri: Zebrałam bogatą fotograficzną dokumentację gniazdowania wielu gatunków, także bardzo rzadkich. Poświęcam na to mnóstwo czasu. W większości serwisów zdjęcia są pościągane z flickra lub kupowane na stockach. Natomiast moje zdjęcia robione są w Polsce, określonym siedlisku i przeze mnie. To ma chyba wartość, którą mogę podkreślić?
  • Odpowiedz
rozumiem, że są to gniazda dzikich pszczół ?

@przeo: Tak. Dzikich pszczół niemiodnych. Żyją one przeważnie samotnie. Gniazdują głównie w ziemi, ale są też takie, które wybierają martwe drewno, puste łodygi czy otwory w drewnie i in. W Polsce mamy ponad 450 gatunków dzikich pszczół i mają one różnorodne sposoby gniazdowania - zobacz załączone zdjęcie. Tytułowa pszczoła jest dość plastyczna, ale gniazduje również w pustych łodygach (zakończonych ślepo rurkach), w
M.....e - > rozumiem, że są to gniazda dzikich pszczół ? 
@przeo: Tak. Dzikich pszcz...

źródło: comment_1594921693hbk7NcLzBFdEyFutTQMEl8.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@nowywinternetach Wyglada dość smakowicie :)) Teraz żałuję, że wrzuciłam to zdjęcie z podpisem, że to gniazdo pszczoły. Mogłam dołączyć przepis na burito lub roladę, dać tag #jedzenie i mogłabym ubiegać się o miano wykopowej królowej kuchni ;)
  • Odpowiedz
@Megachilidae: Czego używasz dla pszczółek i jaka średnica? Ja wiercę otwory 10mm w brzozie, płytkie ok 50-80mm. Teraz znalazłem pszczołę w pistolecie na wodę. Niestety musiałem ją eksmitować bo pistolet był mi potrzebny ale pyłek zebrany (kulka wielkości małego palca u ręki, może z 5mm).
  • Odpowiedz
@zaltar: Pszczoły, o których opowiadam, to pszczoły, które nie produkują miodu. Nie tworzą one społeczeństw. Nazywane są pszczołami samotnymi, bo same budują gniazdo, oprowiantowują potomstwo, składają jaja. Niejako każda pszczoła jest królową.
Jeden mirek napisał kiedyś w komentarzu, że "dzikie pszczoly to tacy freelancerzy b2b, a ul to januszex", co mnie bardzo rozśmieszyło. Zapisałam sobie cytat i stwierdziłam, że kiedyś z pewnością go użyję. Autora cytatu też zanotowałam i jest
  • Odpowiedz