Wpis z mikrobloga

Całkowita średnica kątowa galaktyki Andromedy przewyższa sześciokrotnie kątowe rozmiary Księżyca, oznacza to, że w pełni widoczna mogłaby wyglądać podobnie jak na zdjęciu, niestety powodów czemu nie jest widoczna w taki sposób jest wiele, jak pył międzygwiazdowy, atmosfera ziemi, zanieczyszczenie świetlne czy sama jasność obrzeży galaktyki #kosmos #astronomia #astrofoto #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
iErdo - Całkowita średnica kątowa galaktyki Andromedy przewyższa sześciokrotnie kątow...

źródło: comment_1594888557JVrK3gxcKcIlkl7KndQtCB.jpg

Pobierz
  • 62
@iErdo: funfact kiedyś jak byłem szczylem kilku letnim to byłem bardzo zainteresowany astronomią miałem mnóstwo książek popularno naukowych o kosmosie, gwiazdach itepe, pamiętam do dziś a mam obecnie 30 lat jak mi się śniło że wyszedłem w nocy z domu i właśnie tak widziałem wszystkie otaczające nas galaktyki na niebie jak na tym zdjęciu poglądowym.

Fajnie zobaczyć takie coś na zdjęciu a nie mieć tylko to w pamięci z czasów za
Główny powód to niska jasność powierzchniowa. Gdyby całą jasność tej galaktyki zebrać do jednego punktu, to wyglądałaby jak gwiazda, którą można zobaczyć nocą na czystym niebie dopiero za miastem. Rozłożenie tej jasności na dużą powierzchnię powoduje, że galaktyka wygląda jak kawałeczek drogi mlecznej. Większość tej jasności znajduje się w centrum, ramiona są dużo słabsze.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@iErdo:
Opis może lekko wprowadzać w błąd - mianowicie kolejność czynników decydujących o tym że tak to nie wygląda. Choćbyś obserwował z zacienionej strony księżyca to i tak będzie daleko od tego co na zdjęciu. Najważniejszym czynnikiem jest sama niska jasność galaktyki - zwłaszcza jej ramion. Pył, atmosfera, światło miast choć mają wpływ, to nie tak duży jak niektórzy sądzą.
Naprawdę ten wszechświat jest świetnie zaprogramowany.

@ReDHunter:

Panie Kowalski alez zes sie Pan napracowal nad ta zaliczeniowka. Daj Pan indeks.

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Teoretycznie mam lepszy sprzęt, obiektyw 200m, a gówno widać, ot kropki. To się jakos przez teleskop robi?

@Saragaya: Przede wszystkim - długi czas i nadążanie za obiektem, ostrość na pełnej dziurze, niskie ISO, FF z niską rozdzielczością, teoretycznie taki Helios 58mm powinien styknąć
  • 0
@TomAss83: @KubaGrom przecież dokładnie to napisałem, że problemem jest jasność obrzeży galaktyki, dlatego widzimy głównie jej najjaśniejszy środek (ʘʘ)
@Saragaya: montaż paralaktyczny, ale...
@materazzi: nie wierzę, że udało się to zrobić właśnie samym Samsungiem, to niewykonalne
  • 0
@mathijas: pisałem gdzieś wyżej, udaj się w bardzo ciemne miejsce, jakieś Podlasie, a najlepiej Bieszczady, ale w sumie każde miejsce z miejscowością oddaloną o co najmniej 20 km będzie okej (eliminujesz zanieczyszczenie światłem), następnie znajdź na niebie galaktykę Andromedy, obecnie jest na północnym-wschodzie po 22, w górnej części gwiazdozbioru, nad jedną z gwiazd wisi sobie spokojnie Andromeda, nieuzbrojonym okiem będziesz widział ją jako rozmazaną gwiazdę
@iErdo: Akurat jestem na urlopie, niebo mam czarne (no dobra, biało-czarne od gwiazd) poza horyzontem na którym świeci szosa. Ale za to mam skąd pożyczyć teleskop ;-). Północny wschód, rozmazana gwiazda na górze gwiazdozbioru - o taki namiar mi chodziło :). Dzięki!