Wpis z mikrobloga

#studbaza #matematyka #uw
#mimuw #informatyka #studia

Szukam ludzi z MIMUW.
Skończyłem lic. FiR SGH. W tym czasie więcej pracowałem niż studiowałem (w konsultingu i funduszach PE). Z informatyką mam tyle wspólnego co VBA. Podczas pracy sam się trochę wypaliłem i spotkałem wielu ludzi starszych od siebie wypalonych przez dłuuugie godziny i stres. Zobaczyłem, że ciągnąc swoją karierę w tym kierunku o jakimś życiu osobistym, czy założeniu rodziny to mogę zapomnieć. W związku z tym pomyślałem, że chcę przeżyć coś ciekawego naukowo + przebranżowić się w stronę bardziej matematyczną / IT (dalej od klienta). Z tego co czytałem idealnie pasowałaby mi informatyka MIMUW, o ile byłbym w stanie "się utrzymać". Po tym jak zobaczyłem progi, wiem natomiast, że się nie dostanę (84% mat). Matematykę zawsze lubiłem i chyba byłem niezły - maturę pisałem "bez presji" będąc laureatem z olimpiady ekonomicznej, co dawało mi pewne miejsce w SGH. Innych studiów wtedy nie rozważałem. Myślałem w związku z tym o rekrutowaniu się na matematykę MIMUW i przeniesieniu się docelowo na informatkę. No i tu pojawia się moje pytanie - czy to jest faktycznie możliwe? Czy jedyne przypadki, którym udało się spełnić wymagania to jacyś nadludzie? Czy mając zdać WDP (potok imperatywny) mógłbym uczęszczać na wykład/ćw z tego przedmiotu, czy to jest niemożliwe np. czasowo (czy istnieje jakaś opcja żeby się do tego przygotować)? Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Oczywiście chętnie porozmawiałbym prywatnie :)
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@asd123fg: PMI jest możliwe ale trudne i nie wszystkim się udaje. Zdecydowanie nie jest to jedynie dla nadludzi bo tacy dostają się od razu gdzie chcą xd. Możesz uczęszczać na WPI albo zapisując się normalnie na przedmiot albo przychodząc na wykłady i ćwiczenia jako wolny słuchacz i potem zdawać tylko egzamin. Ta druga opcja jest o tyle lepsza, że jeżeli Ci się nie uda i będziesz chciał zostać na matematyce
  • Odpowiedz
@ZdeformowanyKreciRyj:
Dziękuję raz jeszcze za odpowiedź :)

Czy w praktyce bardziej możliwe od PMI nie jest skończenie matematyki na lic. i przygotowanie się w tym czasie do mag. z informatyki (tak żeby zdać egzamin wstępny)? Osobiście raczej obecnie nie rozważam robienia mag. na MIMUW ale chciałbym się rozeznać w opcjach.
  • Odpowiedz
@jedrek1212:
Dzięki za odpowiedź :)

Gratuluję w takim razie dobrej decyzji. Dużą zaletą darmowego systemu szkolnictwa wyższego jest chyba właśnie to, że każdy może coś zmienić / czegoś spróbować bez tragicznych finansowo konsekwencji.

W moim przypadku i tak robiłbym sobie rok przerwy od pracy (z powodów wymienionych wcześniej). Rozmawiałem też z przełożonymi i nie widzą problemu - korpo na
  • Odpowiedz