Wpis z mikrobloga

Pytanie mam. Mam obudowę zezwalającą na dodanie wielu dysków twardych, są do tego szufladki, jest na to miejsce. Ale nie mam żadnego wolnego kable z tych wnętrzności komputera by nimi podłączyć dysk, wszystkie są zajęte. Leci jeden długi kabel czy tam nawet dwa, po drodze ma jakieś wtyczki ale wszystko jest zajęte. Nawet musiałem kiedyś stacje CD-ROM odpiąć by podłączyć dysk (podłączenie dysku i CD-ROM przez ten sam kabel).

I teraz moje pytanie... jak mam sobie dołożyć kolejny dysk? Są jakieś może przełączki? Adaptery? Nie znam się na tym. Komputer mam z 2017 roku więc pewnie nie są to żadne stare kable. Ktoś może pomóc?

#pytanie #komputery #informatyka #pc #hardware #allegro
Bunch - Pytanie mam. Mam obudowę zezwalającą na dodanie wielu dysków twardych, są do ...

źródło: comment_1594478965RNwciU33RbnRAzcnp1Hn01.jpg

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Papasanbaba: Dziękuję bardzo! Właśnie nie mam miejsca na ten cienki kabelek. Tam były chyba 3 sloty i wszystkie zajęte.

Sporo kosztuje ta część z linku, 70 złotych ponad... Szlag.

Gdzie się ten moduł wpina do płyty głównej?

NIe istnieje rozdzielnik do tego kabla cienkiego?
  • Odpowiedz
@Papasanbaba: Rozumiem jakie rozwiązanie proponujesz. Ale płyta główna jest stosunkowo na czasie. A dysku chciałbym używać do czynnej pracy na nim, montaż, odczyt, zapis. Więc takie rozwiązanie przez kabelek chyba musi odpaść.
  • Odpowiedz
@Bunch: trochę już są. Jak pamiętam to w 2014 już m.2 mSata było albo nawet juz nvme. Jakbyś podał model płyty głównej to sprawdziłbym jakie gniazda jeszcze masz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Bunch: jesli to twoja płyta główna to tak masz gniazdo na dysk m.2 w miejscu 8 na zdj. Ale masz tez jeszcze 4 gniazda sata ukryte pod kartą graficzną :DD
  • Odpowiedz