Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 342
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 111
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lurid: No tak, ale kiedy to się zwróci ? Ile tam zostało wpakowane kasy? I czy na pewno miało to sens? Tez bym chciał w PL mieć ogromny port lotniczy z ogromnym cargo ale on ma na siebie zarabiać i się zwrócić zanim popadnie w ruinę.
  • Odpowiedz
@Thundercock: wg mnie moznaby myśleć o tym całym lotnisku, tez ze względu na to, ze niestety nasz świat jest w geopolitycznej przebudowie i CPK mogłoby być tym, czym teraz określa się lotnisko w Berlinie jak się temu pomysłowi sprzeciwia, dla innych ościennych krajów: Litwa, Łotwa, Estonia, Białoruś, Ukraina, Czechy, Slowacja, no i przede wszystkim cała Polska, ale tez ogromny potencjał ruchu towarowego. Jak dla mnie jednak, żeby tak się mogło
  • Odpowiedz
Ten port ma przejąć cały wschód, żeby wschodni sąsiedzi jeździli do nas, tak samo jak my jeździmy do Niemczech

@chigcht: czy Ty właśnie sugerujesz, że CPK jest budowane dla Białorusinów, Ukraińców, Litwinów? xD
  • Odpowiedz
@MartekKalosz: Kiedy się zwróci to nie wiem, bo jam zwykły szary człowiek. Wiem jednak, że pierwsza wersja lotniska została sfinansowana w dużej mierze przez samo miasto Radom, a druga wersja jest teraz pod skrzydłami PPL. Lotnisko "upadło", by mógł je właśnie przejąć PPL. Lotnisko w Radomiu ma docelowo odciążyć lotnisko Chopina w Warszawie i w przyszłości również centralny port w Baranowie będąc lotniskiem uzupełniającym i zapasowym dla CPK. Okęcie za
  • Odpowiedz
@Thundercock:

wg. statystyk jeżeli chodzi o siłę nabywczą średniej krajowej przegoniliśmy Portugalię i wkrótce przegonimy Hiszpanię i Włochy

Już wkrótce masowe migracje Włochów i Hiszpanów do PL ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mnie to cieszy, nie ma to jak pizza lepiona przez Ciro di Marzio.
  • Odpowiedz
Ludzie którzy twierdzą, że lepiej długofalowo płacić pośrednikowi za infrastrukturę który dyktuje Ci warunki niż zainwestować samemu mają jakis kółek w głowie. Jak PiS jest gównem to cpk jest potrzebny a nawet konieczny jeśli chcemy się bogacić.
  • Odpowiedz
@Morf: Jak nowe linie kolejowe będą miały powstać pod lotnisko, to powstaną tak szybko jak stadiony i drogi na Euro (i będą mieli na to więcej czasu, bo w przypadku Euro było to 4 lata, a CPK ma powstać za lat 7). Poza tym kto powiedział o podporządkowywaniu całego transportu kolejowego pod lotnisko? Zdania o Modlinie jak i o CPK są podzielone. Tu masz artykuł sprzed dwóch lat poruszający temat
  • Odpowiedz
@n1cod3: @Lurid: CPK to coraz mocniej przestarzała koncepcja dużych hubów transportowych .
Głównym powodem tego jest rozwój technologiczny samolotów sprawiający, że nawet dalekodystansowe loty na mniej popularnych kierunkach (point to point) są opłacalne.
Airbusy A330 Neo, A350-900 i 1000, Boeing 878-9 sprawiły, że koncepcja CKP jest zwyczajnie nieopłacalna.
  • Odpowiedz
@Krzyzowiec: z tym lotniskiem właśnie o to chodzi. Sprzęt swój produkowaliśmy, a i tak z chin zamówiony. Polscy producenci zgłaszający się z ofertami nie dostali odpowiedzi
  • Odpowiedz