Wpis z mikrobloga

Czy jakiś spec od HDD mógłby mi odpowiedzieć na pytanie co oznacza krótkie bardzo dobrze słyszalne "ditt" przy szturchnięciu obudowy kompa kolanem czy podmuchem zimnego powietrza przez otwarte okno? Zupełnie zdrowy WD Blue 1TB #komputery #dane #dysktwardy #elektronika
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michallus: mam w kompie ze 3 dyski WD i żaden tak nie robi, zwłaszcza od podmuchu wiatru :P. Np niektóre lapki mają mechanizm że przy wykryciu przeciążenia parkują głowicę - ale to raczej kwestia sprzętu a nie samego dysku. Sprawdź dysk, najlepiej Data Lifeguardem od producenta. A może to wcale nie dysk tylko np wentylator i tylko brzmi podobnie do dysku?
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: Dysk, dysk, umiem wywoływać to zdarzenie. Nie zależy mi na danych (komp do neta i pykania w CS:GO/Lola), poprzedni Blue padł po 33k godzin pracy. Padł to dużo powiedziane bo spokojnie zrobiłem kopię. Ten ma tak od nowości. Poprzedni ten identyczny dźwięk zaczął wydawać jak Rellocated Sector Count zaczął narastać w wielkim tempie a system pozwolił już tylko na kopię. Swoją drogą zauważyłem, że każdy z moich dysków WD
michallus - @Odczuwam_Dysonans: Dysk, dysk, umiem wywoływać to zdarzenie. Nie zależy ...

źródło: comment_15925236416HeG1TOhTaXhhAcnG2qdQy.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@michallus: właśnie ja wolę sprawdzać dysku softem od producenta aczkolwiek widać że to nie jest problem stricte mechaniczny wg SMARTa. W ogóle WD z serią Blue poleciało w c---a okrutnie parę lat temu, zamieniając WD Greeny które zawsze padały dosyć szybko na WD Blue z końcówką X. Mój Blue też zaczął umierać po 3-4 latach i też jak go podłączę to chodzi niby bez problemu, dane można zgrać ale
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: Black 1TB przeżył mi od 2011 do 2016r. właśnie nakręcając 40k godzin. Potem Blue do listopada 2018 z przelotem 33k i teraz ten co widać. Przed Blackiem miałem Raida 0 2x640 GB Seagate (gimba, brak wiedzy i brak dbania o dane (bo wtedy nie było to potrzebne) i tak ten Raid chodził od 2007 roku łapiąc masę błędów, bluescreenów ale dane całe.Ponad 3 lata z dwoma najbardziej awaryjnymi dyskami
  • Odpowiedz
@michallus: nie no, Blacki co wrzucałem to akurat po 8 lat potrafią śmigać (pewnie też mają parę fabryk itp), a Seagate daaawno temu to były najlepsze dyski, potem w 2007 kupiłem wiadomo, Seagate i długo nie pociągnął ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale dane zrzuciłem. Z RAIDów 0 sprzętowych (przynajmniej tych na płytach) się wyleczyłem, lepiej software'owo, np przez Windowsowe Storage Spaces. Ogólnie na pewno mirroring nie
  • Odpowiedz