Wpis z mikrobloga

https://myanimelist.net/anime/2001/Tengen_Toppa_Gurren_Lagann

Ogólnie to nigdy nie powtarzam serii, ale akurat ostatno naleciała mnie ochota by zobaczyć jak odbiorę serię dawno oglądaną wtedy,a jak teraz.Rozważałem Akame Ga Kill i Tengen Toppa Gurren Lagann padło na to drugie i bardzo dobrze, że padło.

W skrócie fabuła jest o odizolowanym świecie podziemnej wiosce gdzie żyje Kamina charyzmatyczny, emanujący siłą i ożywiający wszystko wokół siebie młody człowiek i Simon całkowite przeciwieństwo Kaminy bo jest to mała strachliwa i cicha osoba.Pewnego dnia irytują oni do granic możliwości swojego wodza.Wszystko ulega zmianie, kiedy Simon potyka się o pewne niezwykłe urządzenie, a spokój osady zostaje naruszony przez brutalnych Intruzów. W tym właśnie momencie pojawia się trzecia główna postać tego anime Yoko Littner która posiada dość oryginalną moc pocałunku.Z początku seria może wydawać się prosta, ale jak wytrzyma się kilka pierwszych odcinków tak gdzieś do okolic ósmego odcinka po którym serio nie wiedziałem co ze sobą zrobić położyłem się na łóżku i zaczął się z emocji trząść kto oglądał wie dlaczego akurat do tego to jest szansa, że otrzyma jedną z najlepszych historii opowiedzianych w anime i zapamięta się ją na długie lata jak nie na zawsze.Gdyby to się nie stało pewna postać nie stała by się takim kozakiem i nie zmieniła się tak bardzo jak się zmieniła.Towszystko wyszło bardzo wiarygodnie.

Motywem przewodnim jak i przesłaniem tego anime jest ciągle poruszanie się naprzód czego symbolem jest wisiorek z wiertłem wiszący na szyi Simona nie patrzenie się za siebie nie rostrząsanie tego co było, pokonywanie przeciwności losu jak,i swoich słabości.Z czasem wątek przewiercania się do przodu urasta do rozmiarów gigantycznych i staje się osią fabuły.W tej serii wydarzenia się dopełniają wszystko wychodzi samo z siebie nie pojawia się znikąd.Ostatni odcinek to kwintesencja słowa epickość było tam rzucanie galaktykami chociażby, i przy okazji najbardziej wkurzające, depresyjne zakończenie jakie widziałem.To nie powinno się tak skończyć główni bohaterowie zwłaszcza mój ulubiony Simon na to nie zasłużyli.Bo co by nie powiedzieć Ttgl to seria w większości odcinków radosna mówiąca o pozytywnych wartościach w życiu takich jak:braterstwo, zaufanie, nadzieja i miłość dlatego też zakończenie jest jakby wyjęte z innego anime bardzo okrutne wszyscy bohaterowie z tej serii cieszą się są szczęśliwi,a osoby które głównie się do tego przyczyniły otrzymali w zamian cierpienie i samotność na wieki.Moim zdaniem zakończenie w żadnym stopniu żadnej osoby nie zadowoli.

Muzyka stoi tutaj na bardzo wysokim poziomie na czele z genialnym utworem Row Row Fight the Power! który występuje w różnych wersjach.Openingi i endingi również są bardzo dobre.

Animacji tutaj raczej nie da się pomylić z żadną inną i od razu wiadomo, że to seria studia Gainax.Jest ona niestandardowa przykuwa uwagę jest specyficzna, bardzo ładna jak na 2007 rok.

Anime jest jak najbardziej warte obejrzenia szczególnie jak ktoś lubi mechy, dobry humor dynamiczne charakterne postacie, akcje, szaleństwo absurd,i ciągłe walki.Ja tej serii dałem 9/10.Pierwsze kilka odcinków może odrzucić mnie odrzuciły, ale mega warto dać kredyt zaufania temu tytułowi,i nawet ścierpieć zachowanie Simona na początku co jest w pełni wytłumaczone czemu tak się zachowuje bo otrzyma się potem pełnowymiarową świetną wiarygodną ludzką postać jedno z moich ulubionych w ogóle w anime.Moge tylko zdradzić, że tyle co on przecierpiał,i jak miał źle w życiu to przy tym to co przeżyli bracia Elric z FMA to jest nic.Mi to starcza by polubić bohatera gdy jest to też zjadliwie podane bez robienia męczennika z bohatera.

W 2013 roku powstało bardzo podobne anime jako anime samo w sobie dobre Kill la Kill które opowiada jak i tu o obronie ludzkości przed inną rasą i wielkim ciężarze jaki dzierzą bohaterowie na swoich barkach.Też polecam jak i Tengen Toppe.
#animedyskusja #anime #tengentoppagurrenlagann #animerecenzja
otootooto - https://myanimelist.net/anime/2001/TengenToppaGurren_Lagann

Ogólnie to...

źródło: comment_1591954596zoyiBKYyge9LGeG3dqCpRa.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Logytaze: To może seria ma problem z przedstawieniem tego zarysu fabuły? Większość seriali, nie tylko animowanych, robi to w pierwszym/drugim odcinku, ewentualnie pilocie. A tutaj prawie 1/3 serialu tego nie robi? Jak już wspomniałeś o Władcy Pierścieni, to analogicznie do czasu trwania jeśli ktoś obejrzał jeden z trzech filmów to w zupełności wystarczy by stwierdzić, że to nie jest dla niego.
  • Odpowiedz
@CralencSeedorf: Nic nie możesz stwierdzić, bo nie potrafisz opisać fabuły TTGL ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli przerasta ciebie serial z dobrze napisanym scenariuszem to powinieneś oglądać same paradokumenty. Jeden odcinek - jeden wątek.
  • Odpowiedz
@otootooto: Po oglądnięciu tego wiedziałem że będę oglądał drugi raz w przyszłości. Niewiele jest seriali które zasługują na powtórkę. Szkoda tylko że zakończenie słodko gorzkie, nienawidzę takich. Ale z drugiej strony takie najbardziej zapadają w pamięć
  • Odpowiedz