Wpis z mikrobloga

Jak to jest, że Katolików obowiązuje tak samo stary i nowy testament, a tylko wybiórczo spełniają ich wymogi? Gdybyście byli konsekwentni w swojej wierze, powinniście między innymi jeść koszenie i spełniać masę innych wymagań które są np. w Judaizmie.
Bo chrześcijaństwo to tak naprawdę judaizm, tylko że rozszerzony o postać Jezusa.
Więc jak to jest?
#chrzescijanstwo #katolicyzm #religia
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@staryalkus: u katolików poza świętymi pismami równie ważna jest tradycja kościoła. Dodatkowo kościół może zasady zmieniać, jako przedłużenie władzy boga na ziemi. Niby to bez sensu, ale z drugiej strony lepiej, niż dosłownie trzymać się opowiadań sprzed dwóch mileniów
  • Odpowiedz
@iAmTS: Ja tylko mówię, jak jest, sam nie wierzę w żadnego boga ;P. Acz sama biblia to jest niesamowity skarb. To są przypowieści, które krążyły z ust do ust od tysięcy lat. Sporo wydarzeń historycznych opisanych, dawnych obyczajów - no kopalnia.
  • Odpowiedz
@kubako problem jest taki, że myślimy w naszych kategoriach, w naszych wymiarach.

To nie jest tak, że niebo powstało "kiedyś", że ktoś przed Chrystusem nie mógł być zbawiony, bo urodził się za wcześnie. To jest nasza perspektywa czasu, która po śmierci znika, wtedy czas nie ma żadnego znaczenia, z punktu widzenia Boga nie ma czasu.

Człowiek umierający przed Chrystusem nie trafiał w próżnię, mógł być zbawiony, bo z perspektywy wieczności cała historia zbawienia
  • Odpowiedz
@sphinxxx Pięknie to wyjaśniłeś mirku. Zdanie "Potrzeba było czasu, żeby przekształcić prosty lud o twardym karku w lud o wartościach wyższych, który widzi Boga w drugim człowieku i w dobrych uczynkach, a nie w posągu węża, spalonym gołębiu czy rozkrojonej na ołtarzu kozie." bardzo pomogło mi pewne rzeczy zrozumieć, bo słowa Jezusa o tym, że nic w prawie nie zmienia, kiedy ja jednak widzę, że zmienia, były dla mnie zawsze trudne
  • Odpowiedz
klasycznie, nie mylił się - powiedział to samo ale ludzie źle zrozumieli.

@iAmTS: Zaczyna się jak z Korwinem.

Bo księga nie jest autorstwa Boga tylko natchniona. Wiec jak tam była historyjka ze niedźwiedzie rozrywają dzieci to tam autor nie zrozumiał przekazu jaki do niego Bóg nadawał

Nie martwi Cię to że Nowy testament jest obarczony tym samym problemem?
  • Odpowiedz
@sphinxxx: Bzdury. Przewidując wykopków Jezus powiedział:

Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić6. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim.

Czyli żadne reguły starego testamentu
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@sphinxxx: co za bzdury i to jeszcze ze strony wierzącego. Teologowie mają inne zdanie na ten temat a to co ty przedstawiasz uznawane jest za herezję.

Nawet nie wiesz czym jest wiara w którą wierzysz ale zapewniam że nie jest to religia katolicka tylko jakiś nowy odłam chrześcijaństwa który sam tworzysz.
  • Odpowiedz
@Jaracz_Joint będę wdzięczny za każdy merytoryczny argument i wykazanie, w których miejscach się mylę, bo to co pisze nie wydaje mi się w żadnym stopniu ani kontrowersyjne, ani heretyckie. Źródła do teologów mile widziane.
  • Odpowiedz