Wpis z mikrobloga

Witam. Czy oplaca sie robic kurs CNC operator/programista? Czy lepiej kupic Cada i samemu wszystko opanowac?
#cnc #programowanie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@paki82: ale to dwie inne rzeczy. Kurs na operatora nauczy cię obsługi maszyny, i programowania z pulpitu. CAD/CAM to projektowanie elementów i generowanie programów. Cam to chyba fajniejsza sprawa, bo jak jesteś programistą to tylko ustawiasz maszynę, a operator czasem przez całą zmianę nic nie robi. Ja bym polecał najpierw się wkręcić w robotę, nawet jako zwykły ustawiacz, jak się spodoba to iść dalej
  • Odpowiedz
@Odpaleniec: wlasnie chcialbym najpierw obyc sie z praca jako operator CNC ale podejrzewam ze bez doświadczenia w KRK to moge raczej pomarzyć...
Dlatego myślę nad kursami.
  • Odpowiedz
@Odki: Jeśli jesteś kolejną osobą która myśli, że w CNC są kokosy to zrób tak jak @kujol pisał i to olej.
Jeżeli mimo to chcesz robić to po kursie praktycznie za wiele nie będziesz potrafił, szkoda kasy chodź pracodawcy patrzą się na ten papierek. Najlepiej najpierw napisz do wszystkich zakładów w okolicy i może akurat gdzieś będą szukali kogoś do przyuczenia - jak już nabierzesz jakiegoś doświadczenia to ten
  • Odpowiedz
  • 0
@Odki: ja z głupa wysłałem CV, bez żadnego kursu/doświadczenia. Zatrudnili mnie niby na slabych warunkach, ale miałem okazję zobaczyć robotę. Sami mi powiedzieli że kurs to strata czasu i pieniędzy bo sami mnie lepiej wyszkolą. Cztery miechy na tokarce mi zleciały więc napiszę wrażenia laika. Smród, syf i hałas, a poza tym to fajnie, trochę kombinowania, trochę opieprzania. Takie połączenie pracy fizycznej z psychiczną. Fajnie zobaczyć efekt swojej pracy, ale
  • Odpowiedz
  • 0
@waskizlo: tylko pytanie czy do biura tak naprawdę potrzebne jest doświadczenie przy maszynie? Ja naprawdę nie wiem co chcę w życui robić, więc sprawdzam różne opcje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz