Aktywne Wpisy
TakiSeLogin +1264
Alzena +10
Nie jestem feministką, nie jestem za równouprawnieniem. Jestem za tradycyjnym podziałem ról. Mam rodzić dzieci, zajmować się domem, gotować, sprzątać, opiekować się dziećmi, zaspakajać seksualnie męża a mąż ma zarabiać na utrzymanie całej rodziny na dobrym poziomie. To co, który z panów chętny? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski
#zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski
tl;dr Od programisty z 15 letnim stażem do ludzi którzy chcą sie przebranżowić (bez hejtu)
Bawi mnie, zwłaszcza tu na wykopie i na niektórych grupkach facebookowych wyniosłość programistów. Nie jestem w stanie tak naprawdę wskazać drugiej tak zakompleksionej grupy zawodowej, no może kierowcy TIRów są blisko. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam wrażenie, że żyjecie w strasznie odrealnionym świecie. Większość z Was robi ciągle to samo: CRUDy, interfejsy pod web apki albo automatyzuje. Skąd wzięła się taka nienawiść do ludzi którzy chcą zmienić zawód?
Opowiem wam anegdotkę. Rok temu na tagu programistycznym był użytkownik o nicku kebab-case lub coś w tym stylu. Student PWr bo co wpis się do tego masturbował/pracownik chyba Comarchu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Przez prawie rok zanim skasował konto uskuteczniał propagandę pt: do programowania tylko po politechnice. Raz zapytał czy ktoś zna kogoś kto dostał się na staż/do pracy bez statusu studenta z tej mitycznej polibudy. Podałem mu nick mojego kolegi ktorego uczyłem i wiecie co? Nasz studenciak nawyzywał go na privie od najgorszych, że jak to tak bez studiów? A wiedza na temat sieci, systemów operacyjnych? A Ty kiedyś programowałeś w assemblerze?!?!
Na miłość boską, ludzie. Nasza praca już teraz zamiast do Indii jest outsourcowana na Ukraine, Węgry czy Rumunie. Śmiać mi się chce jak obrażacie hindusów gdy pojawia się temat outsourcingu a tak naprawdę nie wiecie, że za waszymi plecami wyrastają outsourcingowe potęgi. Dla przykładu Rumunia:
- senior zarabia tam max 1300 euro
- ta sama jakość co w Polsce
- płynny angielski
Ja sam pracuje w Niemczech od kilkunastu lat i tutaj nie ma kultu programisty. Tutaj programiści zachowują się jak normalni ludzie, zachęcają innych do nauki, biorą ludzi na staże nawet bez studiów - a może kogoś zainteresujemy. Totalnie nie rozumiem skąd wyniosłość w polskich klepaczach kodu. Opanujcie się trochę i przestańcie obrażać początkujących. Wiem, wy najchętniej zatrudnialibyście na frontendzie/javie ludzi po Harvardzie.
Prawda jest taka, że programowanie jest coraz łatwiejsze i coraz więcej ludzi chce się tego uczyć. Nie walczcie z tym bo nie macie nawet szans.
#programowanie #naukaprogramowania #pracait #testowanieoprogramowania #pracbaza
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5ebbd33d46fe92d49c8d09f6
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Wesprzyj projekt
Czasy i narzędzia się zmieniają - teraz campy mają sens jak się narzędzia i technologie stały bardziej dostepne... Kiedyś naprawdę trzeba było mieć mocno w głowie w takich comarchach i prokomach, bo pisano w takich rzeczach jak 4GL gdzie miałeś mieszany interfejse konsolowy z logiką. Do tego Informix którego należało znać na wylot żeby wycisnąć z niego jakąkolwiek wydajność
1. Gdzie Ty znajdujesz takich ludzi? Kojarzę tylko jednego wykopka, wielkiego manago, który pierniczył coś o ludziach z pasją.
2. Trochę poleciałeś z tym seniorem za 1300€, pracowałem z Rumunami i Bułgarami. Więc właściwie odpowiadam na baita, good job.
Od
I druga kwestia - co bys polecił takiej osobie która chciała by spróbować? Od czego zacząć?
Komentarz usunięty przez autora
Potwierdzam, jestem tym kolegą.
@serio_serio: mam kumpla programistę, który jeszcze tam pracuje, razem doszliśmy do takiego wniosku, bo typ nigdy do mnie nie dzwonił, nie lubiliśmy się wręcz
@CapoDiPtakMuzzapi: do robienia paly zaden kartofel bez cyckow sie nie nadaje ( ͡° ͜ʖ ͡°)