Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
tl;dr Od programisty z 15 letnim stażem do ludzi którzy chcą sie przebranżowić (bez hejtu)

Bawi mnie, zwłaszcza tu na wykopie i na niektórych grupkach facebookowych wyniosłość programistów. Nie jestem w stanie tak naprawdę wskazać drugiej tak zakompleksionej grupy zawodowej, no może kierowcy TIRów są blisko. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam wrażenie, że żyjecie w strasznie odrealnionym świecie. Większość z Was robi ciągle to samo: CRUDy, interfejsy pod web apki albo automatyzuje. Skąd wzięła się taka nienawiść do ludzi którzy chcą zmienić zawód?

Opowiem wam anegdotkę. Rok temu na tagu programistycznym był użytkownik o nicku kebab-case lub coś w tym stylu. Student PWr bo co wpis się do tego masturbował/pracownik chyba Comarchu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Przez prawie rok zanim skasował konto uskuteczniał propagandę pt: do programowania tylko po politechnice. Raz zapytał czy ktoś zna kogoś kto dostał się na staż/do pracy bez statusu studenta z tej mitycznej polibudy. Podałem mu nick mojego kolegi ktorego uczyłem i wiecie co? Nasz studenciak nawyzywał go na privie od najgorszych, że jak to tak bez studiów? A wiedza na temat sieci, systemów operacyjnych? A Ty kiedyś programowałeś w assemblerze?!?!

Na miłość boską, ludzie. Nasza praca już teraz zamiast do Indii jest outsourcowana na Ukraine, Węgry czy Rumunie. Śmiać mi się chce jak obrażacie hindusów gdy pojawia się temat outsourcingu a tak naprawdę nie wiecie, że za waszymi plecami wyrastają outsourcingowe potęgi. Dla przykładu Rumunia:

- senior zarabia tam max 1300 euro
- ta sama jakość co w Polsce
- płynny angielski

Ja sam pracuje w Niemczech od kilkunastu lat i tutaj nie ma kultu programisty. Tutaj programiści zachowują się jak normalni ludzie, zachęcają innych do nauki, biorą ludzi na staże nawet bez studiów - a może kogoś zainteresujemy. Totalnie nie rozumiem skąd wyniosłość w polskich klepaczach kodu. Opanujcie się trochę i przestańcie obrażać początkujących. Wiem, wy najchętniej zatrudnialibyście na frontendzie/javie ludzi po Harvardzie.

Prawda jest taka, że programowanie jest coraz łatwiejsze i coraz więcej ludzi chce się tego uczyć. Nie walczcie z tym bo nie macie nawet szans.

#programowanie #naukaprogramowania #pracait #testowanieoprogramowania #pracbaza

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5ebbd33d46fe92d49c8d09f6
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Wesprzyj projekt
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rousseau: Już abstrachując od tego że co najmniej połowa programistów bez studiów mogła by na nich nie przetrwać, z prostego względu - na tych studiach programowania jest tyle co kot na płakał, te studia stawiają na rozwój innych tematów.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Robimy CRUD-y? ale nie mierz wszystkich swoją miarą typie :D

Czasy i narzędzia się zmieniają - teraz campy mają sens jak się narzędzia i technologie stały bardziej dostepne... Kiedyś naprawdę trzeba było mieć mocno w głowie w takich comarchach i prokomach, bo pisano w takich rzeczach jak 4GL gdzie miałeś mieszany interfejse konsolowy z logiką. Do tego Informix którego należało znać na wylot żeby wycisnąć z niego jakąkolwiek wydajność
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania:

1. Gdzie Ty znajdujesz takich ludzi? Kojarzę tylko jednego wykopka, wielkiego manago, który pierniczył coś o ludziach z pasją.

2. Trochę poleciałeś z tym seniorem za 1300€, pracowałem z Rumunami i Bułgarami. Więc właściwie odpowiadam na baita, good job.
  • Odpowiedz
@CapoDiPtakMuzzapi: a czym dokładnie weryfikuje taka rozmowa? Tzn. jakiego rodzaju pytaniami. Pytania o specyfikację języka są do d--y bo do niczego nie przydają się w praktyce, pytania o wzorce projektowe to typowe kujońskie pytania, każdy może się tego wykuć a dalej używa w złym momencie, pytania "logiczne" sprawdzają tylko czy szybko myślisz, a nie jak dobrze myślisz, pytania psychologiczne pozwalają odsiać s---------y społeczne ale nie określają realnych umiejętności itd.
Od
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Z ciekawości - ile w twojej ocenie potrzeba czasu żeby moc w tej branży po prostu zacząć pracować o zarabiać. Zaczynajac od zera.

I druga kwestia - co bys polecił takiej osobie która chciała by spróbować? Od czego zacząć?
  • Odpowiedz
NagiWładca:

Podałem mu nick mojego kolegi ktorego uczyłem i wiecie co? Nasz studenciak nawyzywał go na privie od najgorszych, że jak to tak bez studiów? A wiedza na temat sieci, systemów operacyjnych? A Ty kiedyś programowałeś w assemblerze?!?!

Potwierdzam, jestem tym kolegą.
  • Odpowiedz
MętnaKaryna: Sam planuję się przebranżowić. Klepię kod od pół roku. Typowy stack Java z Hibernate, Spring. Zastanawia mnie to co napisałeś odnośnie wyrastania konkurencji na wschodzie. Jak przewidujesz przyszłość w tym kontekście? Uciekam z innego zawodu i nie chciałbym trafić ponownie w ślepą uliczkę, żeby za 5 lat się okazało, że masowo zwalniają ludzi. Z drugiej strony chyba już się mówiło o Rosji i Ukrainie kiedyś jako miejscach, gdzie praca ucieknie
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: W Niemczech nie ma kultu programisty, bo zarobki nie są tak drastycznie większe od zwykłej pracy i myślę, że w tym rzecz. W Polsce programiści żyją jak pączki w maśle i to zupełnie bezpodstawnie.
  • Odpowiedz