@NieInteresujSiee: ja nie rozumiem jak Microsoft może tworzyć tak upośledzone i niepełnosprawne aplikacje jednocześnie będąc producentem najpopularniejszej rodziny systemów operacyjnych...
@NieInteresujSiee: Logika jest w tym taka sama - aplikacje "sklepowe" są dystrybuowane i zarządzane z poziomu sklepu (Play, MS Store, Apple Store) etc. User ma nie mieć dostępu do "plików" a jedynie warstwę UI do interakcji. Tak też jest dużo bezpieczniej niż w "uwolnionym" Win32. Wyobraź sobie ile wirusów latałoby na Androidach gdyby każdy użytkownik miał uprawnienia roota i instalował sobie aplikacje bezpośrednio ściągając pliki wykonywalne na telefon z dowolnych
@NieInteresujSiee: Steam to platforma dystrybucji niezależna od OS która nie zapewnia tego samego poziomu bezpieczeństwa i izolacji procesów jak masz na androidzie czy UWP. Steamowi nie zależy na bezpieczeństwie użytkowników tak bardzo jak Googlowi na bezpieczeństwie androida czy applowi na bezpieczeństwie iosa. Steam umywa ręce od tego i pcha jak mu wygodniej
@Koliat: Dobra czyli Microsoft Store ma przewagę pod kątem bezpieczeństwa. Tylko nie rozumiem jak pobierając grę ze Steama miałbym nabawić się wirusów (pomijam oczywiście Warsztat na Steamie). W sensie w którym momencie użytkowanie Steama może być niebezpieczne?
@Refusek: Bez admina nie zmodyfikujesz plików i nie podmieni Ci ich program na malware. Dodatkowo odpalane są w sandboxie który ma ograniczone możliwości wywołania procedur systemowych i operacji w tle.
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
@NieInteresujSiee:
Nie wiem w jaki sposób miałby mieć