Wpis z mikrobloga

Nawiązując do wpisu: https://www.wykop.pl/wpis/49210043/co-sie-stanie-gdy-wybory-odsuniemy-i-nie-bedzie-pr/174130327/

@void1984 wybacz, że odpowiadam w oddzielnym wpisie, ale @seeksoul dodał mnie czarną listę, więc nie jestem w stanie odpowiedzieć we wpisie, widocznie zabolało, bo jakże ten ktoś śmie śmieć (( ͡° ͜ʖ ͡°)) wytknąć błąd w rozumowaniu. Jak fakty nie pasują do poglądów, to tym gorzej dla faktów.

Wracając do meritum.

Polemizowałbym, trochę to naciągane, bo jednak ciągle w tym drugim przypadku urząd prezydenta musi być de iure obsadzony (gdy skończy się kadencja Dudy powstaje wakat). Z resztą powyższy problem nie został zauważony tylko przez stronę prorządową, bo i w TVN w ciągu ostatnich kilku dni pamiętam, że ktoś zauważył ten problem, chyba bez opinii konstytucjonalistów trudno będzie orzec, a i oni czasem zachowują się jak rabini mówiący raz "tak", a potem "nie.

W przypadku gdy wybory się nie odbędą, a rząd nie wprowadzi stanu wyjątkowego, chyba najlogiczniej by było, aby Duda w dniu kiedy wygasa jego mandat zrzekł się urzędu wtedy nie będziemy mieli patu w tej kwestii.

#senat #polityka
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Furox: jeśli Duda zrzekłby się mandatu to prezydentem zostałaby marszałek sejmu, tak jak to było w przypadku śmierci Lecha Kaczyńskiego, czy się mylę?
  • Odpowiedz
@Tytyka: Marszałek pełniłby obowiązki prezydenta do czasu rozpisania wyborów. Mielibyśmy prezydenta (pełniącego jego obowiązki) a i czas na rozpisanie wyborów by się zresetował.

Tak, byłoby tak samo gdy Kaczyński umarł.
  • Odpowiedz
Polemizowałbym, trochę to naciągane

@Furox: Przyznaję. Chciałem pokazać że konstytucja opisuje więcej przypadków niż tylko te 5 o których wspomniałeś.

aby Duda w dniu kiedy wygasa jego mandat zrzekł się urzędu wtedy nie będziemy mieli patu w tej kwestii.

Zgadzam się.
Jeszcze lepiej gdyby trybunał stanu zdjął Dudę z urzędu, wtedy sytuacja byłaby łatwiejsza, bez czekania na decyzję Dudy.
  • Odpowiedz