Wpis z mikrobloga

@Schwarzenberger: też nie kumam, tekst bardzo prosty, niczym się nie wyróżnia. Melodyjnie też to słabe. Jedynie bit fajny. Ogólnie fajnie że nagrał, bo idzie kasa na szczytny cel, ale nie rozumiem czemu ludzie się tym numerem tak jarają i go propsują za wykonanie...
  • Odpowiedz
@JEST-SUPER: ta za bity lanek propsy, ale w ogóle zauważyłem (nie chcę na boomera wychodzić xD), że obecnie teksty topowych raperów niesamowicie zdziecinniały, a ludziom się to podoba xD no wystarczy odpalić nowe rzeczy od Bediego i porównać je tekstowo do starych, to może też nie były na wysokim poziomie, ale chociaż lepiej poskładane
  • Odpowiedz
@Schwarzenberger: tak już jest od paru lat niestety, rap ma być muzyczny i mainstreaowy. Dlatego nie słucham newschoolu i newscholoowych raperów. Ci ze starej szkoły lub tacy, którzy się z niej wywodzili i trochę poszli z postępem zawsze starają się zawrzeć coś w kawałku, by nie był pusty.
  • Odpowiedz
@Kutaszaniec: ZEUS dla mnie numero uno od lat. Każdy numer ma jakieś przesłanie, a gość jest na tyle dojrzały, że w żadnym jego utworze nie ma nic o ćpaniu, imprezach, czy chlaniu, a wręcz przeciwnie - otwarcie mówi, że nie ćpa, nie chla i od afer trzyma się z dala (gorąco polecam jest 3 ostatnie płyty - "ZEUS. W POSZUKIWANIU SIEBIE", "ZEUS. TO POMYŁKA" i "ZEUS. JEST SUPER"). W utworach
  • Odpowiedz
@JEST-SUPER: Wow, nie spodziewałem się takiego długiego posta. Dzięki, widać napracowanko. Z całej listy znam Bisza, Małpę i Eldo z czego najbardziej chyba Bisz mi siada i słucham go tak od czasów Wilka Chodnikowego :) Polecone płyty już dodane do przesłuchania na spotify.
  • Odpowiedz
@JEST-SUPER: Co myślisz o starym Quebo i Avi?
z Quebonafide - pareidolia, solipsyzm, powszechny i śmiertelny, enigma room (jakbyś miał obczaić jedną z nich to Pareidolia jest pełna nawiązań)
Avi - Motyle, Rimbaud, Pieta, Jak mam żyć

Wiadomka, teraz lecą w mainstream (Quebonafide po egzotyce już mocno odleciał w takie klimaty), z jednej strony jako twórca musi ewoluować, z drugiej jednak powoli jest to problem dla jego twórczości że jest
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Schwarzenberger: Kto szuka w rapie lekcji życiowych i nawiązania do myśli filozoficznej Platona? xD Właśnie o to chodzi, że ma być jakiś prosty tekscik z ładunkiem emocjonalnym i chwytliwy bit. Założę się, że z raperów słuchasz Łony czyli największego pseudointeligenta w kraju.
  • Odpowiedz
@JEST-SUPER: Polecam sprawdzić Pikersa. Nowa szkoła, a gość ma naprawdę fajnie przekminione teksty i w KAŻDEJ swojej nucie brzmi inaczej, a ma ich kilkaset i regularnie tworzy.
  • Odpowiedz
@Kutaszaniec: dzięki za docenienie, od lat przy różnych okazjach staram się gdzieś polecać muzykę tej trójki: ZEUS, Oxon, Te-Tris, bo wiem, że są mega niedoceniani, a wszystkim z nich dosłownie muzyka płynie w żyłach i robią ją z czystej pasji. Także dla mnie to mega pozytyw, jeśli ktoś ich sprawdzi, bo 2 z nich (Oxon i Tet) niestety nie jest w stanie utrzymać się z tej pasji. Także biorę ich
  • Odpowiedz
@JEST-SUPER: Z bonsonem to Ci podsyłam numer, jakbyś chciał. Album ogólnie bardzo fajny. Odnośnie głosu to w sumie ciężko go zmienić bo wydaje się że to nie kwestia języka a że już taki ma.

No z Quebo że jest showmanem to truxd Prawdopodobnie, drugi Wiśniewski będziexd
Carotas - @JEST-SUPER: Z bonsonem to Ci podsyłam numer, jakbyś chciał. Album ogólnie ...
  • Odpowiedz
@Schwarzenberger: Golin. Totalnie niepopularny, ale dla mnie nie ma sobie równych. Inteligentny, dobrej jakości rap z przesłaniem. Wydał tylko trzy płyty z czego ostatnią dosłownie kilka dni temu.

Gość ogólnie zwiedził kawał świata i ma ogromną wiedzę o świecie, widać to mocno w jego utworach. Jego pierwsza i druga płyta mają fajny motyw - są płytami zagadkami. Na pierwszej płycie "Katakumby" są utwory "3 życia", "6 żyć" i "9 żyć"
trothopefr - @Schwarzenberger: Golin. Totalnie niepopularny, ale dla mnie nie ma sobi...
  • Odpowiedz