Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mireczki mam pytanie odnosnie zakupu mieszkania. Razem z rozowa zarabiamy obecnie niecale 9k netto. Wynajmujemy mieszkanie za ktore placimy niecale 2200 zl ze wszystkimi oplatami. Mieszkamy w Warszawie.
Na chwile obecna mamy odlozone 200 tys zlotych, ktore maja byc przeznaczone na zakup mieszkania.

Mieszkania od dewelopera ~70 mkw, ktore sa w dobrej dla nas lokalizacji kosztuja w okolicach 11k/mkw, doliczajac do tego koszta remontu jest to dla nas za duzo.
Mieszkania z rynku wtornego, ktore prezentuja sie nie najgorzej o podobnym metrazu idzie dostac znacznie taniej, niektore po zdjeciach sugeruja ze sa gotowe do wprowadzenia, co oczywiscie zweryfikuje przeglad, kosztuja znacznie taniej i na takie byloby nas stac. O ile sie trafi takie, ktore nam by odpowiadalo.

Ostatnio pomyslalem sobie o tym aby kupic po prostu najtansze mieszkanie w metrazu od tych 55 mkw i 3 pokoje, moze byc do totalnego remontu. Mieszkanie takie wraz z wkladem wlasnym zagwarantowaloby nam niska rate kredytu. Daloby nam rowniez mozliwosc odkladania dalszych pieniedzy jak i normalne zycie, wycieczki czy nawet zakup nowych "niepotrzebnych" gratow. Dzieki temu w ciagu kolejnych kilku 5-6 lat byloby nas stac aby odlozyc pieniadze na kolejny wklad wlasny i kupic takie mieszkanie jakie sobie wymarzymy. Obecne w takim wypadku by poszlo po prostu pod wynajem, inwestycyjnie. Oczywiscie bierzemy pod uwage sytuacje, ze nasza pensja rowniez skoczy o conajmniej 30% w tym okresie czasu. Oczywiscie warto wziac pod uwage podatek kastralny czy jakies nowe regulacje, ktore moga sie pojawic.

Czy myslicie, ze taki tok rozumowania ma sens? Nie chcemy wyladowac wszystkiego na mieszkanie ktore pozwoli nam na egzystowanie z miesiaca na miesiac. Opcja bezpieczniejsza pozwoli nam, moim zdaniem, miec juz swoje male wlasne mieszkanie a zarazem bysmy mogli placic niewiele mniej niz za takie, ktore obecnie wynajmujemy.

Byliscie moze w takiej sytuacji?

#mieszkanie #mieszkania #nieruchomosci #pytanie #kredyt

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Przekaż darowiznę
  • 10
  • Odpowiedz
Obecne w takim wypadku by poszlo po prostu pod wynajem, inwestycyjnie.

@AnonimoweMirkoWyznania: Wszyscy tak rozumują, co chwilę słyszę takie 'pomysły inwestycyjne' im ktoś jest bardziej nieobeznany z tematem, tym bardziej jest pewien takiej inwestycji.

Acz kupno dla siebie mieszkania na które was po prostu stać ma sens jak najbardziej.
  • Odpowiedz
Tomasz: Byłem w podobnej sytuacji, kupiłem ostatecznie z rynku wtórnego na Ursynowie, praktycznie gotowe do wprowadzenia. Cena sporo niższa bo w remont nie wlozylem nic. Ale każdy ma inne potrzeby, poczucie estetyki ( rynek wtórny nie będzie tak ładny) itd

Zaakceptował: Eugeniusz_Zua

• Odpowiedz
OP: @eszilala
W tym roku nam strzeli 30

@oguras @excelfinance
Ale co w tym zlego aby sobie kupic mieszkanie na jakie nas teraz stac, gdzie oplaty beda nizsze i nie bede splacal czyjejs raty?
W zeszlym roku udalo nam sie zaoszczedzic 70 tysiecy zlotych, byl to zdecydowanie dobry okres dla nas i nie zapowiada sie aby przyszle lata byly gorsze. Na UoP mamy 9000 netto jako stala praca, dodatkowo do czasu
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Nie kupuj mieszkania jeżeli wiesz że już teraz Cię na to nie stać. Musisz pomyśleć czy te 55 m2 Ci wystarczy? Czy planujesz bombelka? Mieszkanie zawsze można sprzedać i kupić większe, chociaż to się pewnie nie opłaci. Wszyscy mówią, że ceny mieszkań zaczną spadać i to jest pewnie prawda, więc to może być dobry czas na zakup. Przy kredycie zastanów się nad stałą stopą procentową.
I pamiętaj o poduszcze finansowej,
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: No to jak wiesz co robić to po co pytasz, mnie chcesz przekonać? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja osobiście skoro i tak chcesz sie zadłużać to bym poczekał rok dluzej czy dwa i kupił już na ten kredyt to finalne mieszkanie/dom czy co tam chcesz. Dla mnie bez sensu troche brać kredyt a zaraz kolejny ale to Twoja decyzja
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@AnonimoweMirkoWyznania: ja bym się raczej zdecydowała na kupno mniejszego mieszkania jeśli jest taka możliwość, zawsze możecie za kilka lat zamienić je na większe. W obecnych warunkach pieniądze odkładane na wkład własny będą szybko traciły wartości. Ceny mieszkań rosną szybko a oszczędności w bankach topnieją na niskim oprocentowaniu.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: zarabiacie 9k miesięcznie i odłożyliście 70k zł w rok? Wynajmując mieszkanie?
Smutne musicie mieć życie.

Mieszkania od dewelopera ~70 mkw, ktore sa w dobrej dla nas lokalizacji kosztuja w okolicach 11k/mkw, doliczajac do tego koszta remontu jest to dla nas za duzo.

@AnonimoweMirkoWyznania: 70 mkw licz, że to będą max 2 sypialnie, a i tak salon będzie mały.

W tym roku nam strzeli 30

@AnonimoweMirkoWyznania: planujecie dzieci?

Ostatnio
  • Odpowiedz